Kofitajm: Alma Kochavy

19. 6. 2019 // Kolumne / Nejc Simšič

Kolumna Kofitajm z Nejcem je načeloma zelo preprosta. Na kavo peljem eno zanimivo osebo iz družabnega življenja, s katero brez dlake na jeziku in v sproščenem duhu ob tej priljubljeni pijači poklepetava o različnih temah. Spoznajmo ljudi takšne kot so v resnici!

Tokratnega Kofitajma sem bi še posebej vesel, saj je v moj izbor zvezdniške sogovornice prišla oseba, s katero ponavadi nazdravljam na kakšni fini večerji, večernem dogodku ali pa trčiva s kozarci v središču prestolnice, kjer je ob petkih tudi njeno "delovno mesto". Nekdanja uspešna manekenka in iznajdljiva podjetnica Alma Kochavy je ženska, ki je skupaj z izraelskim možem Liorjem Sloveniji servirala več kot uspešen kulinarični projekt Odprta kuhna. Z očarljivo Almo, ki sicer rada srkne veliko kav in je nikoli nima preveč, sva se na že pošteno vroče dopoldne dobila v njej ljubem bistroju Veganika, najprej pa mi je zaupala, da zjutraj preprosto rabi tisto zelo močno dozo kave. Podaljšana črna zame ter kava z ledom in mandljevim mlekom zanjo.

Čeprav je lepotica trenutno razpeta med delom, družino in selitvijo v nov dom, pravi, da si rada vzame čas zase, za užitek. "Rada uživam življenje, zato prostega časa nikoli ne preživem na kavču pred televizijo. Grem raje kaj dobrega kam pojest!" je v smehu priznala Alma, ki je ravno v času, ko je Odprta kuhna v polnem zagonu. "Vsa mesta, vsak teden. V Ljubljani vsak petek, enkrat na mesec pa smo tudi v vseh drugih mestih po Sloveniji, kar pomeni, da smo vsako teden nekje drugje, od Celja, Ptuja, Novega mesta, Kopra, do Nove Gorice in Slovenj Gradca. Ljudem v teh mestih res veliko pomeni, ko pride v njihov kraj Odpra kuhna, saj jim je to čisto doživetje, kar je tudi čar vsega skupaj. V teh mestih nekateri prvič jejo suši, tajsko ali turško hrano in tako spoznavajo hrano drugih kultur," je razložila Alma, ki se lahko pohvali tudi z novo uspešno zgodbo za ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj je za njimi prva Brina, ljubljanski festival džina. "Za prvič je bilo zelo dobro. Bilo je tudi naporno, še posebej glede organizacije, zastavili smo si visoke cilje in jih tudi dosegli. Zares smo si želeli, da so ljudje zadovoljni. Vse mora biti tipi topi. In je tudi bilo. Prva Brina je bila res nekaj posebnega in na koncu tudi uspešna."

Če je še pred leti na modnih pistah blestela kot vrhunska manekenka, Alma iskreno prizna, da se ne bi vrnila več v modni svet. "Saj še vedno hodim na modne dogodke, Teden mode in sem še vedno v stiku z modo. Ne bi pa več delala tega, saj imam zdaj službo, ki jo obožujem in v njej uživam." Alma naravnost odgovori tudi na vprašanje, ki ga sliši zelo pogosto - kako ji ob vsej teh hrani uspeva ostati tako suha? "Vedno se nasmejim temu vprašanju. (smeh) Pred desetimi leti sem bila deset kilogramov lažja in sem izgledala presuha. Zdaj pa sem mama dveh otrok in potem še vsa hrana, pa tudi moje telo se je spremenilo in nisem več taka kot sem bila. Ampak sem zadovoljna in ne bi šla več nazaj. Svojo postavo vidim kot normalno, se moram pa vseeno veliko trudit, da ostajam v formi. Po Odprti kuhni sem se seveda zredila, ampak ravno prav. Jaz zelo rada jem, za kile pa pač malo več pomigam, pa je. (smeh) Pa tudi tak način življenja imamo, da smo ves čas v pogonu," je še priznala Alma, ki bo letos prvič po sedmih letih poleti z družino odšla na en teden dopusta. "Za nas je tisti pravi dopust na vrsti pozimi. Letos pa gremo prvič tudi poleti, saj Odprta kuhna funkcionira, ekipa je velika in en teden nas sodelavci res ne bodo pogrešali."

Kot prvemu pa mi je Alma v Kofitajmu zaupala tudi svoj novi projekt, ki ga pripravljata z možem in ekipo. Imenuje se Sous Chef, kar v dobesednem prevodu pomeni desna roka glavnega chefa. "Ponudili bomo en tak 'full service' za restavracije in lifestyle ali turistične organizacije. Kdorkoli rabi kakršenkoli service, od bistrojčkov do hotelčkov, ki potrebujejo storitve v marketingu, dizajnu, copy-rightu, prenovi menija, poslovnem ali finančnem svetovanju,... se obrne na nas in naš projekt Sous Chef. Načeloma to pomeni desna roka chefu v kuhinji, mi pa smo to dali v posel. To je nekdo, ki pomaga chefu, ki je tam, da kuha, vse ostalo delamo mi. Vse želje, ki jih imajo, karkoli ne zmorejo sami, smo tam mi. Imamo zelo dobro ekipo, ljudi iz različnih področjih, upoštevamo njihove želje, ampak mi pa odločamo, kaj bo najboljše za njih, da jih usmerimo na pravo pot, da razvijejo svoj posel do potenciala. To bodo storitve, ki jih lahko zagotovimo po nižji ceni, kot če bi posebej klicali vsakega za svojo storitev. Pri nas dobijo cel paket strokovnjakov, mi smo 'njihovi možgani'. Ta ideja je prišla po vseh letih sodelovanja z restavracijami iz cele Slovenije in njihovih potreb, saj vsak izmed njih potrebuje nekaj, česar sami ne zmorejo. Vse to smo združili v en formalen posel in mislim, da bomo mnogim pomagali do boljšega rezultata."

Se beremo spet prihodnjič… do takrat pa uživajte v kavi in Kofitajmu!

8.jpg2.jpg
alma kochavy, nejc simsic, kolumna, kofitajm, kava, intervju