Jesensko raziskovanje duše

11. 9. 2015 // Kolumne / Petra Cerar

Ko osvobojene prstke na nogah v ležernih japonkah zjutraj in zvečer zazebe, ko začnem iskati tople sončne žarke, ko se veselim žarečega sončnega vzhoda (ker ga za spremembo ne zakriva megla), in ko se romantični sončni zahodi zgodijo veliko prezgodaj – da, takrat si je treba priznati, da je v deželo vstopila jesen. Jesen, ki počasi, a vztrajno reže dolžino dneva in jeziček na tehtnici vedno bolj nagiba v korist dolgim večerom.

Rdečkasto-rjavkasto obdobje leta pa s seboj kljub vsemu prinaša veliko lepega: pletene jopice, ki jih spet prezračimo in z veseljem nadenemo, osvežujoči veter s prav posebnim vonjem, tople zeliščne čaje, dolge sprehode (kjer ti mimogrede za lepo fotografijo pozirajo skorajda udomačene živali), toplejše odeje, nogavice, dišeče svečke, bučne juhe in prijetno šumenje listja pod nogami. Poletno razstrupljanje z vsemi možnimi napitki in vrstami citrusov je mimo, lahkotni plažni romani pa na knjižnih policah spet čakajo dneve, ki okoli poldneva tudi v Ljubljani izpraznijo ulice in življenje postavijo nekaj prestav nižje.

Jeseni nadvse obožujem občutek, da sem naredila korak naprej k boljši, bogatejši osebnosti in poznavanju vedno več plasti svojega lastnega jaza. Takrat sem polna novih ciljev, namer in odločitev, sprejetih na plaži ali počasnem srkanju katerega od kultnih poletnih koktajlov. Seznam knjig, ki jih enostavno moram prebrati, takrat postane veliko zahtevnejši in resnejši. Enako velja za vsakdan v domači prestolnici.

Ljubljana človeka tudi v tem letnem času velikodušno sprejme v svoje nedrje in ponuja inspirativne kotičke za uživanje v dobri literaturi – pa naj bo to vrh Šmarne gore z veličastnim razgledom in borbo za maloštevilne ležalnike vred, park Tabor, park Tivoli ali katerikoli kraj ob Ljubljanici. Če pa branje postane naporno, se zlahka umaknemo za štiri stene, v domači kino, kjer globoke misli zaužijemo v lažji, samo za nas že vnaprej predelani obliki – skozi filme. Brez vsake slabe vesti si čimprej dajte duška s Cvetjem v jeseni, Jesenjo v New Yorku, Jesensko pripovedjo in podobnimi!

fotka1.jpgfotka2.jpg