Kvinojina rižota s šparglji, artičokami in špinačo

28. 4. 2015 // Lifestyle / Kulinarika

Kvinoja izvira iz Južne Amerike in jo pripravljamo kot žitarico, čeprav to ni. Kvinoja ne vsebuje glutena in je tako odlična izbira za vse, ki se mu morajo izogibati. Kvinoja velja za uravnoteženo živilo in pozitivno vpliva na naše zdravje, uvrščamo pa jo celo med popolna proteinska živila. Vsebuje tudi veliko vitaminov in mineralov, med katerimi so še posebej pomembni vitamini iz skupine B in železo.

Za pripravo okusne kvinojine rižote s šparglji, artičokami in špinačo potrebujemo:
500 g kvinoje
1 srednje velika čebula
zavojček zelenih špargljev
100 g špinače
polovico lončka vloženih artičok
olivno olje
sol
poper
curry
parmezan


Priprava:
Šparglje operemo in narežemo na kolobarčke. Operemo tudi špinačo. Čebulo nasekljamo. Na olivnem olju prepražimo čebulo, ko postekleni ji dodamo šparglje, špinačo in artičoke. Solimo, popramo, dodamo ščepec karija. Ko špinača pade skupaj, stresemo v ponev še kvinojo in zalijemo z vodo. Premešamo in pustimo, da se kuha vsaj 15 minut. Postrežemo z naribanim parmezanom.

M.V.

Foto: Avocadopesto

quinoa-with-artichokes-asparagus-and-walnuts-2.jpg