Naan in humus sta najboljši par

21. 4. 2015 // Lifestyle / Kulinarika

Naan je indijski kruh, ki ga Indijci uporabljajo kar namesto pribora, saj z njim zajemajo pikantne curryje in okusne pomake. Naan pa se ne poda samo k indijskim jedem, ampak je vsestransko uporaben. Nam je še posebej všeč izdelan iz polnozrnate moke in v kombinaciji s humusom, zdravim veganskim namazom iz čičerike, ki prihaja iz Bližnjega vzhoda in tam velja za eno izmed najstarejših in najpomembnejših jedi.

Za polnozrnat naan potrebujemo:

200 g polnozrnate moke (lahko tudi bele)

1 žličko sladkorja

1 žličko suhega kvasa

½ žličke soli

½ žličke pecilnega praška

2 žlici olivnega olja

2 žlici jogurta

2 žlici mleka

Priprava:

V kozici v dveh žlicah tople vode razstopimo kvas, zmesi dodamo žlico sladkorja in temeljito premešamo. Kozico postavimo na toplo in pokrijemo s krpo. V večji skledi moki primešamo pecilni prašek in sol. V sredini izdolbemo jamico in vanjo vlijemo žlico olja, jogurt, mleko in kvasec (zmes kvasa, vode in sladkorja). Sestavine dobro pregnetemo, da dobimo gladko in voljno testo. Skledo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in postavimo na toplo, da testo vzhaja. Vzhajano testo razdelimo na 4 dele in vsakega posebej razvaljamo na 2 cm debele kroge. Pekač namastimo in pečico ogrejemo na 150 stopinj. Kruhke položimo na pekač in pečemo priblično 10 do 15 minut. Postrežemo še tople.

Za namaz iz čičerike potrebujemo:

250 g kuhane čičerike (lahko iz pločevinke)

sok 1 limone

50 g tahinija

2 stroka česna

½ žličke soli

5 žlic olivnega olja

manjši šop svežega peteršilja

(po želji začimbe – curry, čili…)

Priprava:

Česen olupimo, limono ožamemo, peteršilj operemo. Čičeriko z nekaj tekočine vred stresemo v mešalnik, dodamo stroke česna, pasto tahini, sol, limonin sok in svež peteršilj. Med mešanjem dodajamo olje in mešamo do gladkega. Humusu lahko po želji dodamo tudi najljubše začimbe in ga tako naredimo še bolj svojega.

M. V.

Foto: Daydreamkitchen, Archanaskitchen

lemon_coriander_hummus_shutterstock_173503169.jpggarlic-naan.jpg