Recept: Božični sirovi burgerji z okusom kuhanega vina

23. 12. 2016 // Lifestyle / Kulinarika

Zakaj si ne bi letos privoščili malce drugačne božične večerje? Kulinarična blogerka Anja Burgar, ki je s svojim blogom Use Your Noodles letos navdušila žirijo na konferenci kulinaričnih blogerjev Njam zgodbe, nam svetuje, da se tokrat raje kot za klasiko, ki smo je morda že naveličani, odločimo za slastne božične sirove burgerje z okusom kuhanega vina. Pa poglejmo, kako jih pripravimo ...

Sestavine za božične sirove burgerje z okusom kuhanega vina:

Omaka iz kuhanega vina:

350 ml suhega ali polsuhega rdečega vina

60 g suhih brusnic

30 g suhih rozin sultan

1 velika žlica medu

1 čajna žlička soli

Pol žličke cimeta

Pol žličke mletega ingverja

9 klinčkov

Pol srednje pekočega čilija z odstranjenimi semeni

Lupina ene pomaranče

Božični sirov burger:

500 g mlete govedine

4 štručke za burgerje ali štručke iz testa za mehke preste

1 velika pomaranča, olupljena in narezana na 5 mm rezine

120 g tankih rezin staranega čedarja

Pest rukole

Sol

Poper

Priprava:

Omaka iz kuhanega vina:

V manjši kozici zmešamo vse sestavine za omako in počakamo za zavre. Zmanjšamo ogenj in pustimo rahlo vreti 30 minut. S paličnim mešalnikom ali blenderjem zmešamo skuhano omako, da se zgosti.

Božični sirov burger:

Meso razdelimo na štiri dele in iz vsakega oblikujemo polpet, ki je malce večji kot štručka. Pogrejemo veliko ponev in dodamo žlico olja. Polpete pečemo 4 minute na prvi strani, nato obrnemo, po vrhu posolimo in dodamo rezine sira. Za srednje pečen burger pečemo 4 minute na drugi strani, za dobro pečene pa 5-6 minut. Če se sir slabo topi, lahko ponev pokrijemo, toliko da se stopi. Sestavljanje burgerja: Štručke prerežemo na pol, razporedimo omako po spodnjem delu, nadaljujemo s polpeti, rukolo in rezinami pomaranče. Burgerje pokrijemo in uživamo!

A. B.

Foto: Anja Burgar

mulled-wine-christmas-cheeseburger_7.jpgmulled-wine-christmas-cheeseburger_8.jpg