Filmski večeri pod milim nebom v Kranju

16. 7. 2015 // Scena / Napovednik

V starem mestnem jedru Kranja, na koncu vrtu Gradu Khislstein, se nahaja pravljičen Vovkov vrt, ki bo julija in avgusta vsak četrtek gostil odlične filme. V primeru dežja se filmske projekcije selijo v kavarno Gradu Khislstein. Vstop je prost, filmi pa se začenjajo ob 21h.

PROGRAM:

četrtek, 16. 7. julij: Kraljestvo vzhajajoče lune (Moonrise Kingdom)

Film 'fantastičnega gospoda Andersona' z izjemno igralsko zasedbo (Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton) je zabavna, prisrčna in vizualno domišljena pripoved o mladem paru, ki ju prva ljubezen tako prevzame, da se resničnost zazdi kot fantazija. Mešanica ekscentričnega humorja in melanholije vas posrka v svoj univerzum, kjer se velike teme ljubezni, osamljenosti in brsteče spolnosti prepletajo z lahkotnostjo glasbene pravljice.

četrtek, 23. julij: Okus po ljubezni (The Lunchbox)

Po ulicah Mumbaja hitijo raznašalci hrane, da bi delovnim možem dostavili kosila, ki so jih zanje ljubeče pripravile njihove žene, a kljub pregovorni nezmotljivosti se legendarna mumbajska dostavljalska služba zmoti in rodi se nepričakovano prijateljstvo med Ilo in Sajaanom, osamljenima dušama. Drobna dopisna romanca z ulic večmilijonske metropole nam razkrije, da lahko upanje včasih najdemo tam, kjer ga najmanj pričakujemo.

četrtek, 30. julij: Trgovinica za samomore (Le Magasin des suicides)

»Je bilo vaše življenje polomija? Naj bo vaša smrt uspešnica!« V sivem mestu, kjer recesijo spremlja depresija, se družina Kravaš že več generacij ukvarja s prodajo pripomočkov za samomorilce. Družinski posel cveti, vse dokler se nekega dne v mrakobno vzdušje trgovinice ne prikrade zahrbtni sovražnik: veselje do življenja. Rodi se nov družinski član, srečno in nasmejano dete. Francoska animirana komedija za vso družino!

četrtek, 6. avgust: Zveri južne divjine (Beasts of the southern wild)

Temperatura naraste, topijo se ledeniki in iz njih vstajajo črede divje prazgodovinske govedi, imenovane turi. Nadrealistična vizualna pripoved o prihajajoči okoljski katastrofi skozi oči 6-letne deklice z imenom Hushpuppy (Quvenzhané Wallis). Veliko nagrado žirije na festivalu Sundance, zlato kamero v Cannesu in štiri nominacije za oskarja je prejela ameriška fantazijska drama o deklici, ki se v domišljiji in v realnem krutem svetu spopada s strahovi in zato postaja močnejša in neustrašna.

četrtek, 13. avgust: Bettie gre (Elle s'en va)

Zabaven film ceste, v katerem ikona francoskega filma Catherine Deneuve blesti v vlogi, napisani posebej zanjo. Bettie, nekdanja miss Bretanje, ki jih zdaj šteje nekaj čez šestdeset, vodi družinsko restavracijo in živi z ostarelo, zaščitniško materjo. Ko jo zaradi precej mlajše ženske zapusti dolgoletni poročeni ljubimec, je Bettie dovolj. V največji opoldanski gneči odkoraka iz restavracije, sede v avto in – odpelje v nov začetek.

četrtek, 20. avgust: Višja sila (Force Majeure)

Verjetno eden najboljših filmov lanskega leta po mnenju prenekaterih kritikov je zabavna, inteligentna in mestoma prav neprijetno ironična švedska drama, ki obdeluje vprašanja družbenega konformizma na temo družine in krize moškosti v sodobnem svetu. Režiser Ruben Östlund je raziskal uveljavljeno predstavo, da mora biti moški zaščitnik svoje žene in družine, družbeni kodeks, ki pravi, da se v nevarnosti ne sme umakniti. Kaj se zgodi, ko se?

Več informacij o filmih: www.layer.si

Filme na Vovkovem vrtu omogoča: Zavod za turizem Kranj

Organizacija: Layerjeva hiša, zanjo Zavod Carnica

PR

archives_sfexaminer_com.jpg