Igrive Zamislice: prenosni pomočnik za starše novorojenčkov

1. 2. 2018 // Trendi / Mamin svet

Kako se igrati z novorojenčkom? Kako igra vpliva nanj? Bili smo na predstavitvi majhnega “mobile” priročnika za starše novorojenčkov rojenih v mestni občini Ljubljana, ki je pomemben za otrokov čustveni, socialni, intelektualni in motorični razvoj.

Na predstavitvi v Mali ulici v Ljubljani so projekt Zamislice predstavile: Eva Stmljan Kreslin, direktorica Javnega zavoda Mala ulica - Centra za otroke in družine v Ljubljani, Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta in oblikovalka Mateja Panter.

Zamislice so nastale na pobudo Javnega zavoda Mala ulica in v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom in razvojno ambulanto Zdravstvenega doma Ljubljana ter finančno podporo Mestne občine Ljubljana. Zamislice bodo v sodelovanju z ljubljanskimi pediatri podarili vsem novopečenim staršem na prvem pregledu z novorojenčkom v letu 2018.

Od kod Zamislice? Po besedah Eve Strmljan Kreslin Mala ulica ni le prostor za igro in prijetno druženje, ampak svoje poslanstvo vedno bolj usmerja v celovito podporo mladim staršem, ki so prvi in najpomembnejši otrokovi vzgojitelji in učitelji. Prihodnost otrok in posledično prihodnost naše družbe je najprej – v prvem letu skorajda izključno - v rokah staršev. Preden bodoči starši postanejo starši, se jih večina udeleži Šole za starše, organizirane v okviru zdravstvenih domov, kjer dobijo napotke glede poroda ter nege in prehrane novorojenčka. Kasneje jim ta znanja posreduje tudi patronažna sestra. Kaj pa otrokov socialni, čustveni, intelektualni in motorični razvoj? Kako lahko optimalno podpremo razvoj otroka in vzpostavimo temelje za kasnejše učenje? Od staršev - njihove izobrazbe, njihovih preteklih izkušenj, želje in volje po učenju in raziskovanju – je odvisno največ.

Izkušnje v prvih mesecih in letih otrokovega življenja so ključnega pomena za uresničitev otrokovega potenciala, saj so osnova za njegov razvoj in učenje. Izsledki številnih raziskav s področij nevroznanosti, razvojne psihologije, pedagogike in drugih disciplin dokazujejo, da pri otrocih izkustva do tretjega leta izjemno močno pozitivno ali negativno vplivajo na uresničevanje njihovega socialnega, telesnega in umskega potenciala. Otroški možgani se najhitreje razvijajo v prvih letih življenja – in ustvarjajo podlago za učenje v prihodnosti.

S pomembnostjo zgodnjih interakcij bi radi seznanili vse novopečene starše – še posebej pa tiste, ki ne želijo brati debelih knjig o vzgoji otrok. Prav zato jim ne ponujajo knjige, ampak obesek (ki lahko služi tudi kot mobile na vozičku). Droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste aktivnosti z dojenčki kjerkoli in kadarkoli, s katerimi spodbujajo celostni razvoj otroka. Poleg opisa konkretne dejavnosti je navedena tudi kratka razlaga, zakaj je ta dejavnost pomembna oz. kaj/ katero področje pri otroku razvija. S tem želijo starše opogumiti in jih spodbuditi k aktivnostim z otroki. Želijo ozavestiti pomembnost še tako “nepomembnih” dejanj, kot je petje, ples ali štetje prstkov … vse to ni le igra, ampak dejavnost, ki intenzivno spodbuja razvoj otroških možganov. In oblikuje njihovo prihodnost.

Primer:

Naj vam ne bo nerodno čebljati. Ko vaš otrok prične oblikovati zvoke, jih obravnavajte kot resen pogovor in ga oponašajte.

Pojasnilo: Vse vrste »pogovora« so pomembne za razvoj otroških možganov – tudi ko se otrok šele uči govorice. S sodelovanjem v »pogovoru«, ki ga vodi otrok, krepite možganske povezave, ki so potrebne za kasnejše učenje jezika in komunikacije.

Zamislice v sodelovanju z MOL oz. Oddelkom za zdravstvo in socialo distribuirajo pediatrom v MOL, ti pa jih posredujejo staršem na prvem pregledu dojenčka. Želja je, da se Zamislice delijo staršem novorojenčkov po vsej Sloveniji in da se projekt razširi na več starostnih skupin otrok.

Projekt ima torej veliko možnosti za nadgradnjo, npr. enak pripomoček za malčke (1-2, 2-3 leta in 4-5 let), mobilna aplikacija in spletna stran z napotki za zgodnje učenje, ki jih nameravajo v prihodnje tudi izkoristiti in realizirati.

V. J.

Foto: Hopkinsmom, Mala ulica

1.jpgimg_4688.jpgEva Stmljan Kreslin, direktorica Javnega zavoda Mala ulica - Centra za otroke in družine v Ljubljani, Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta in oblikovalka Mateja Panter.img_4690.jpgZamislice