Kaj moramo nujno narediti, preden kuhamo z lečo?

24. 2. 2019 // Wellness / Prehrana

Če tako kot mi obožujete lečino juho in lečin curry (odličen recept za lečino juho lahko odkrijte tukaj), a se po slastnem obroku vedno počujete utrujene, ne obupajte. Pred kuhanjem lečo namočite in stvar bo rešena.

Stročnice predstavljajo enega najpomembnejših virov energije, poleg njihove energijske vsebnosti pa vsebujejo še pomemben delež beljakovin, vitaminov, mineralov in vlaknin, ki pripomorejo k urejeni prebavi. Stročnice ljudje jedo že od vedno, a v sodobnem času zaradi hitrega življenjskega stila te pripravljamo povsem drugače, predvsem pa ponavadi pozabimo na pomemben korak - namakanje. Razlog za koristnost omenjenega početja je razgradnja fitinske kisline, ki je naravno prisotna v večini stročnic in s svojo prisotnostjo v črevesju onemogoča absorpcijo mineralov.

Fitinska ali fitična kislina je prisotna v številnih rastlinah, kjer predstavlja glavno obliko zaloge fosforja. V večjih količinah jo najdemo predvsem v semenskih ovojnicah nekaterih žit in v kličnih listih stročnic, kjer predstavlja zalogo energije za mlado kalečo rastlino. Kaj lahko torej storimo, da jo razgradimo? Lečo pred kuhanjem namakamo vsaj 12 ur!

V. J.

Foto: Pure Wow

1.jpg