Koliko vode na dan naše telo zares potrebuje?

2. 9. 2021 // Wellness / Prehrana

Preden spregovorimo o tem, koliko vode na dan moramo zares popiti, preverimo, koliko vode, ob normalni preskrbljenosti z vodo, na dan naše telo izgubi.

Večina vode naše telo zapusti z urinom (1500 ml), s potenjem jo izgubimo okoli 1000 ml in približno 200 ml z blatom. Da bi vzdrževali dnevno ravnovesje vode, tako potrebujemo med 2000 ml in 2500 ml tekočine na dan. S hrano jo povprečno vnesemo vsak dan 1000 ml, pri metabolizmu nastane dodatnih 250 ml vode, preostanek - od 1500 do 2000 ml - pa jo moramo dnevno v telo vnesti s pijačo, najbolje vodo ali sadnimi oziroma zelenjavnimi sokovi. Poleti, ko je vroče in se potimo, potrebujemo več tekočine, ravno tako ob povečani telesni aktivnosti.

Na dan moramo torej za optimalno počutje, lepo kožo in razkisano telo popiti od 6 do 8 kozarcev vode. Ne več ne manj. Če bomo popili več vode, s tem ne bomo naredili nič dobrega, saj ekstremni vnosi vode (zaužiti v krajšem času) lahko ogrozijo krhko ravnovesju soli v našem telesu. Ledvice namreč niso sposobne dovolj hitro izločiti odvečne tekočine, kri se zato razredči, posledično pa upadejo ravni soli.

V. J.

Foto: Unsplash / LOGAN WEAVER

logan-weaver-_jvznaorefc-unsplash.jpg