TOP 10 nasvetov za zdrave in sijoče lase tudi pozimi

27. 2. 2019 // Lepota / Frizure

Zima je še posebej zahtevna za naše lase – hladen, suh zrak, slabo vreme in vse kar pride z njim, lahko izsuši lase in jih naredi bolj ranljive za poškodbe čez celo leto. Če imate suhe in lomljive lase, ali pa bi se jim rada izognila, preverite spodnje TOP nasvete za nego las.

1. Manj pogosto uporabljajte šampon

Poskušajte zmanjšati uporabo šampona – ta lase učisti umazanije, vendar s tem odstrani tudi naravna olja, ki lase delajo mehke in zdrave. Umivanje las je priporočljivo omejiti na enkrat do dvakrat na teden, da bodo lasje ostali hidrirani. Če imate težave z mastnim lasiščem in si ne predstavljate tako redkega umivanja las, lahko občasno uporabite še suhi šampon

2. Povečajte hidracijo

Nega las s hidratantnimi maskami in šamponi je najboljši način boja proti suhim lasem in lasišču. Za dodatno nego preizkusite tudi oljne tretmaje za lase (doma si lahko privoščite masažo lasišča s kokosovim oljem). Prav tako skozi dan popijte dovolj vode in telo hidrirajte od znotraj.

3. Ne pozabite na balzam

Nikoli. Čeprav zveni očitno, pri umivanju vedno uporabite tudi balzam za lase ali regenerator, saj je to ključni korak v skrbi za zdrave lase – sploh pozimi, ko lasje potrebujejo vso nego ki jo lahko dobijo. Občasno ga lahko na lase nanesete zvečer in sperete šele zjutraj (enako lahko čez noč lase negujete z maskami za lase in hranljivimi olji).

4. Redno obiskujte frizerja

Resda so včasih naporni, ampak redni obiski frizerja (zlasti v zimskih mesecih) bodo več kot koristni za vaše lase. Redno striženje prispeva k zdravemu izgledu las in preprečuje lomljenje. Dolgi lase potrebujejo striženje vsake 2-3 mesece, krajši pa zaradi oblike frizure na 4-8 tednov.

5. Pozabite na ravnalce las

Naj še toliko uživate v sušenju, ravnanju in kodranju las, v zimskih mesecih je priporočljivo opustiti oblikovalce las, ali pa vsaj omejiti njihovo uporabo. Enako velja za sušilce za lase – tudi če svojega uporabljate redno (zaradi nizkih temperatur morda še bolj pogosto kot ponavadi), mu znižajte temperaturo delovanja.

6. Nosite kapo

Grobe vremenske razmere lahko napravijo kar nekaj škode na vaših laseh, zato si zunaj ne pozabite nadeti kape ali vsaj kapuce, ki vas bo ščitila pred dežjem in mrazom.

7. Prehrani dodajte vitamine in minerale

Vitamini imajo antioksidantne lastnosti, ki pomagajo pri obnovi las, poškodovanih zaradi škodljivih učinkov prostih radikalov. Vitamini in minerali – zlasti vitamin C – bodo vaše lase zaščitili pred razcepljenimi konicami in lomljenjem las in vam pomagali doseči zdrave lase, polne volumna.

8. Omislite si vlažilnik zraka

Grelniki in radiatorji močno izsušijo zrak in s tem tudi naše lase in kožo. Omislite si dober vlažilnik zraka za spalnico ali manjšega, ki ga lahko uporabljate tudi v pisarni.

9. Zmanjšajte vročino

Vroče prhe sredi zime so lahko resnično prijetne, vendar prevelika izpostavljenost vroči vodi izčrpa vaše lase in kožo. Raje se tuširajte s toplo ali mlačno vodo in pod tušem ostanite manj časa. Če se resnično ne morete izgoniti dolgim vročim prham, lase zaščitite s kapo za tuširanje.

10. Jejte zdrave maščobe

Zdrave maščobe, kot so omega-3 kisline, pomagajo lase ohraniti sijoče in neposredno vplivajo na njihovo rast. Ker jih telo ne proizvaja samo, jih zaužijemo s hrano, zato pojejte več rib in drugih bogatih živil kot so avokado in različni oreščki.

slika-01_1.jpg