Quartana Perfumes: nišni parfumi, ki popeljejo v svet mamljive lepote

12. 12. 2016 // Lepota / Novosti

Novost butične parfumerije Ikona Ljubljana so nišne dišave Parfumes Quartana - Les Potions Fatales, ki popeljejo v svet mamljive, a hkrati zahrbtne lepote devetih najbolj strupenih cvetic tega sveta. Neverjetno privlačni vonji vas takoj pritegnejo, da jih povohate in spoznate temačne zgodbe, ki jih opevajo. Prepustite se njihovim čarom in postanite taki, kot oni sami – zapeljivi odzunaj, a mračni, zlovešči in nevarni odznotraj.

Parfumes Quartana so ekskluzivni luksuzni parfumi, ki jih je ustvaril Joseph Quartana, ustanovitelj parfumov Six Scents Parfums in modnega butika Seven New York. So plod njegove ideje, vizije in želje, da ustvari unikatne parfume iz najbolj kvalitetnih dišavnih olj. Podjetje Six Scents Parfums od leta 2008 prevaja neokrnjeno kreativnost umetnikov v jezik dišav. Vonji Les Potions Fatales so rezultat dvoletnega truda mojstrov partnerskega parfumskega podjetja Symrise. Avtor originalnih oblikovanj je nagrajeni Aerosyn-Lex Mestrovic.

Venetian Belladonna

Beseda Belladonna dobesedno pomeni "lepa ženska". Belladonna je sladko dišeč strup, s katerim je Livia v antični Italiji zastrupila cesarja Avgusta. Srednjeveške Italijanke so ga uporabljale kot agresivno seksualno orožje: kapljice strupa so v očesu povzročile razširitev zenic, s katerimi so nato uročile moške. Cena: 157 eur.

Bloodflower

Rastlina v Braziliji poznana kot strup ter kot hrana monarh metuljev. Njena ključna vloga je prav pri transformaciji teh živali kar je bila glavna inspiracija pri nastajanju dišave, saj se tako kot metulj, note parfuma razvijajo v popolnoma nove, nepoznane vonjave. Dodan mu je t.i. ekstrakt krvi (sintetično pridobljena nota, ki spomni na kovinsko noto krvi) ter note Black Sambuca likerja in puščavske likviricije, kar ustvari temačno gotsko vampirsko atmosfero, nota vrtnice ter raznih začimb pa kot protiutež pričara zapeljivo, a hkrati romantično vzdušje. Cena: 138 eur.

Midnight Datura

Datura, znana tudi kot "mesečina", je osnovna sestavina afrodiziakov, ki povzročijo halucinacije in omamljenost. Izvlečki desetih mamljivih cvetic dajo parfumu njegov sijajni cvetlični vonj, kateremu je dodana nota temnega ruma. Cena: 138 eur.

Digitalis

Digitalis, imenovan tudi "naprstec", je rastlina s katero iz gozdov prikličemo magična bitja, kot so vile in škratje. Iskriv vonj ozona pričara pravljično vzdušje magičnega gozda. Cena: 157 eur.

Hemlock

Hemlock (pikasti mišjak) je majhna, bela in nežna cvetlica, ki je na prvi pogled zelo nedolžna. Toda, ker povzroči vrtoglavico in smrt, so jo stari Grki uporabljali pri usmrtitvi zločincev: eden izmed najbolj znanih je bil Sokrat. Vonju bele nedolžnosti je bil dodan vonj črnega vinila, ki predstavlja zahrbtnost te rastline. Cena: 138 eur.

Lilly of the walley

Legenda pravi, da so šmarnice nastale iz čistih in nedolžnih solz device Marije, ko je jokala za križanim Jezusom. Nedolžnost teh prekrasnih cvetic je obdana z idejo smrtnega strupa, iz tega razloga je sladkemu vonju šmarnic dodan vonj črnega usnja. Prav tako so dodane t.i. mokre note, kar nas skozi razvoj dišave spominja na pretočene solze. Cena: 138 eur.

Mandrake

V Bibliji je mandragora omenjena kot rastlina ljubezni, saj naj bi zdravila neplodnost. Tudi Shakespeare jo je v svojem delu Midsummer Night's Dream označil kot zdravilo za erektilno disfunkcijo. Legenda pravi, da ob izkopavanju njene korenine rastlina spusti zelo močan krik. Parfum vsebuje sladki vonj mandragore, podoben jabolku, vonj korenine breze ter ostre note, ki nas spomnijo na njej znani krik. Cena: 157 eur.

Poppy Soma

Stari Sumerci so mak poimenovali "rastlina radosti." Predstavljal je mračnost, temo, spanec in celo smrt predkrščanskega sveta. Beseda Soma pomeni luna in predstavlja mleko, ki se izteka iz makovih semen ter sije v mesečini noči. Ker se pridobljena sestavina predeluje v surov opij za kajenje, je sama transformacija bila navdih za dišavo, katera prehaja iz note sladkega soka do note ostrega dima. Cena: 178 eur.

Wolfsbane

Preobjed (Wolfsbane) so na zahodu uporabljali za redčenje populacije volkov, na vzhodu pa ga uporabljajo kot strup, v katerega pomočijo konice puščic za lov. Vonj živalske jeze dopolnjujejo tople lesne note, halucinogeni pelin, ki je glavna sestavina pijače absint in luksuzni tartufi. Cena: 178 eur.

V svet opojnih dišav se lahko podate v modni hiši Ikona Ljubljana, kjer vas poleg parfumov čaka še mnogo drugih artiklov, ki so kot nalašč za obdarovanje sebe ali najdražjih.

V. J.

Foto: Parfumes Quartana

screen_shot_2016-12-12_at_03_03_38.jpgscreen_shot_2016-12-12_at_03_03_50.jpgscreen_shot_2016-12-12_at_03_03_59.jpg