Kako izbrati pravo rdečo šminko?

25. 9. 2021 // Lepota / Trendi ličenja

Rdeča šminka je, tako kot majhna črna oblekica, "must-have" vsake ženske. Marsikatera dama pa se boji nositi rdečo na ustnicah, ker ne najde pravega odtenka zase. Za vas smo na hitro prečesali zgodovino rdeče šminke in pripravili nekaj osnovnih trikov, kako najti pravo zase.

V preteklosti je veljalo, da je rdeča šminka rezervirana za posebne večerne priložnosti, danes pa temu ni več tako. Preprosto kombinacijo kavbojk in udobnega sivega ali bež zimskega puloverja povzdignemo na povsem drugo raven, če ustnice namažemo z rdečo šminko. V trenutku se boste počutile samozavestnejše, kar nakazuje tudi zgodovinsko dejstvo – v času druge svetovne vojne je bila rdeča šminka znak podpore ženskam v tovarnah in tudi danes ta barva na ustnicah velja kot simbol zmage, uspešnosti in samozavestne ženske.

Ličila, ki jih uporabljate, lahko zelo vplivajo na vaše počutje, samozavest in uspešnost. Umetnica ličenja Tina Fabjan pravi, da pogosto opazi kako pravilno izbrane barve, ki jih uporabi pri ličenju posameznice, vplivajo na njeno držo in samozavest.

Rdeča je magična

Rdeča predstavlja barvni zenit, njene psihološko-simbolične učinke pa določa njena fizična povezanost z dvema temeljnima snovema, ki imata tudi izreden pomen in bogato simboliko, to sta ogenj in kri. V različnih kulturah pa simbolizira naravno privlačnost.

Rdeča je bila prva barva, ki jo je človek poimenoval, zato je izraz 'rdeče' najstarejša barvna oznaka v vseh jezikih sveta. Rdeča je vpadljiva barva, ki včasih deluje precej nasilno, zato jo uporabljajo za označevanje nevarnosti in prepovedi. Zaradi aktivnosti, privlačnosti, vročičnosti in dinamičnosti je zelo opazna, včasih pa deluje celo neresno in površinsko.

Kako izbrati pravo zase?

Edini in najpomembnejši dejavnik ali odtenek rdečila ženski pristaja ali ne, je barva njene kože, kar je ženskam lahko v veliko pomoč pri izbiri prave barve rdečila. Razlog je v tem, da sta intenzivnost barve ustnic in resnična barva – barvni ton ustnic – zelo podobna pri vseh tenih kože, zato se barva ustnic med svetlimi, srednjimi in temnimi teni kože ne razlikuje dramatično. Spekter barve kože na obrazu pa je bistveno širši. Največja razlika, ki se pojavi med odtenki na obrazu, je tako svetlost ali temnost ustnic v primerjavi s svetlostjo ali temnostjo tena kože. Odtenek kože obraza ustvarja ozadje za barvo ustnic in raven kontrasta med obema barvama je določena z okoliško kožo. Barva kože ima torej največji vpliv na odtenek ustnic, saj jih obkroža. Barva ustnic, ki je zelo blizu barvi kože, lahko povzroči 'izčrpan' videz, medtem ko lahko odtenki, ki so presvetli ali preveč intenzivni za določen ten kože, pritegnejo pozornost na ustnice.

Če imate olivno oz. sivkasto polt izberete šminko z oranžnim podtonom (npr. Esteé Lauder Pure Color Love Lipstick v odtenku 340 Hot Rumor). Če je polt temnejša, vam bo najverjetneje pristajala žametna bordo rdeča (npr. Bobbi Brown Liquid Lip Art Stick v odtenku Harlow Red, Rimmel The Only One Matte odtenek 500 ali IsaDora Ultra Mat Liquid Lipstick odtenek 20 Red Romance). Zelo svetlim in bledoličnim damam priporočamo rdečo z rožnatim podtonom (npr. Max Factor Lipfinity Long Lasting Lipstick v odtenku So Vivid). V primeru rumenega oz. peščenega podtona izberite žametno rdečo (npr. Clinique Pop Lip v odtenku Passion Pop ali Bourjois Rouge VELVET the Lipstick v odtenku 08).

V. J.

Foto: Esteé Lauder, Bobbi Brown, Rimmel, IsaDora, Max Factor, Clinique, Bourjois, Byrdie

1.jpg