Kako izbrati ustrezen odtenek šminke glede na ten kože?

18. 8. 2021 // Lepota / Trendi ličenja

Ker je v drogerijah in na spletu na voljo na stotine, če ne tisoče različnih blagovnih znamk in odtenkov šmink, se lahko hitro zgodi, da imamo predal mizice za ličenje poln šmink, ki nam v resnici sploh ne ustrezajo. V kolikor še vedno iščete tisto pravo in se res ne želite še enkrat podati v lov za napačno, v nadaljevanju preverite nekaj preprostih nasvetov za nakup popolne šminke.

1. Kako v drogeriji preizkusimo šminko?

Če je odtenek na vaši roki videti popoln, to še ne pomeni, da bo barva šminke popolna tudi na vašemu obrazu. Ker se ten kože na roki razlikuje od tena kože na obrazu, šminko dobro očistite z robcem in nato nanesite na ustnice.

2. Veste, kakšen ten ima vaša koža?

Pred izbiro šminke je pomembno, da se zavedate, kakšen ten ima vaša koža. Lahko je bela, svetla, srednje temna, zagorela ali temna.

Bela in zelo bleda polt: vaša koža je zelo bleda (lahko tudi pegasta), sonce vas zlahka opeče.

Svetla polt: vaša koža je sicer bleda, a ob izpostavljenosti soncu rahlo porjavi.

Srednje temna polt: koža na soncu hitro porjavi in načeloma ni občutljiva.

Zagorela polt: vaša koža je svetlo rjava ali olivna. Sonce vas skoraj nikoli ne opeče.

Temna polt: vaša koža je zelo temna, sonce vas nikoli ne opeče. Vaši lasje so črni ali zelo temno rjavi.

3. Kaj pa podton?

Poleg tena je pomemben tudi podton kože. Ta je lahko topel, nevtralen ali hladen. Kako ga določimo? S pogledom na žile na zapestjih.

Nevtralen podton: težko določite ali so žile modre ali zelene. Običajno imajo nevtralen podton osebe z olivno poltjo. Izbirate lahko rdečila v toplih in hladnih tonih.

Topel: Žile so zelene barve. Koža, ki hitro porjavi. Pristajajo vam topli odtenki rdečil: rdeče-rožnata, roza-vijoličasta in jagodna barva.

Hladen: Žile so modre barve. Koža, ki na soncu pordeči in le stežka porjavi. Izbirajte med hladnimi odtenki rdečil: svetlo roza, breskova in bež barva.

3. Izbira šminke za vsak dan

Popolna šminka za vsak dan je največ dva odtenka temnejša od naravne barve vaših ustnic. Šminko nanesite na spodnjo ustnico in primerjajte barvo spodnje in zgornje ustnice. Če je odstopanje premočno, šminka ni primerna.

4. Ali želite, da so vaše ustnice videti večje ali manjše?

S temnejšimi odtenki boste ustnice pomanjšale, s svetlejšimi pa jih boste optično povečale. Mat odtenki ustnice zožijo, svetleči finiši pa ustnice naredijo bolj polne.

5. Barva ustnic naj ustreza vašemu videzu

Barvo šminke prilagodite svojemu videzu. Nevtralni, nude odtenki se ujemajo skoraj z vsem, rdeča šminka se poda k enostavnim stajlingom, rožnata pa je super izbira za popestritev vsakodnevnega videza. K nude ustnicam se poda dramatični očesni make-up, pri rdečih ustnicah pa oči poudarite le z maskaro in črtalom.

V nadaljevanju preverite najbolj trendi odtenke šmink, ki jih najdemo v ponudbi Oriflame (med njimi so seveda tudi brezčasne uspešnice) in med njimi - s pomočjo zgornjih nasvetov - poiščite tistega, ki vam bo resnično ustrezal ter vam vlil dobršno mero samozavesti!

V. J.

Foto: Oriflame Slovenija

image1-1.jpgimage9.jpg