7 TOP primerov sodobne opečne arhitekture


Opeka dandanes prevzema novo vlogo pri oblikovanju modernističnih stavb, ki imajo pridih rustikalnega šarma. Na trgu so na voljo opeke v novih barvah in oblikah, tako da se popolnoma stapljajo s sodobno arhitekturo.

Zaradi številnih dobrih lastnosti doživlja opeka svojo veliko vrnitev v svet gradbeništva. Poleg tega, da nas prevzame s svojo dolgotrajnostjo, jo tudi vedno več arhitektov izbere zaradi velikega števila oblik in barv, ki so na voljo. Zaradi tega vedno pogosteje naletimo na zgradbe, ki nas že na prvi pogled osvojijo in ki imajo resnično zelo lep videz, so prave male arhitekturne mojstrovine. Sodobne zgradbe vse bolj težijo k funkcionalnosti in učinkovitosti. Zaradi tega je opeka idealna izbira, poleg tega pa se tudi odlično zlije z naravnim okoljem. Opeka, izdelana z najnovejšo sodobno tehnologijo in s strokovnim znanjem najboljših strokovnjakov na tem področju, izpolnjuje vse zahteve sodobne gradnje in tudi izredno prispeva k njeni estetski plati. Je material, ki ponuja številne možnosti uporabe, ustvarjalnost in zadovoljitev potreb v sodobnem stanovanju. Materiali, ki se uporabljajo v sodobni gradnji, vključno z opeko, fasadno opeko in ploščicami, so vse bolj zanimivih tekstur, oblik in velikosti ter ponujajo številne možnosti kreativne uporabe za ustvarjanje nove prihodnosti na tradicionalnih materialih, ne da bi se vračali v preteklost. Novosti v proizvodnji samih materialov so pri opeki prinesle to, da se popolnoma drugače, inovativno sklada z gradnjo različnih objektov. Fasade z izogibanjem tradicionalnim načinom tako dobivajo popolnoma nov in nepričakovan videz.

Vsako drugo leto najizvirnejše arhitekturne stvaritve iz opeke z vsega sveta nagradijo s priznanjem Wienerberger Brick Award. V galeriji spoznajte zadnje nagrajene mednarodne opečne projekte 2018, tukaj pa se lahko prijavite na arhitekturni natečaj Wienerberger Brick Award 2020, ki je že odprt!

Vir in fotografije: Wienerberger

screenshot_2019-02-25_at_21_16_50-1.jpgZmagovalec v kategoriji posebne nagrade: The Old Church of Vilanova de la Barca, Lleida, Španija. Arhitekti: AleaOlea architecture & landscape, Španija. Tip opeke: Fasadna opeka in streha. Konec 13. stoletja je bila stavba v času španske državljanske vojne popolnoma uničena. Prenova je vključevala uporabo zgodovinskih gradbenih materialov. Ta projekt dokazuje vsestranskost in prilagodljivost opeke, ki ustvarja edinstven most med sedanjostjo in preteklostjo.screenshot_2019-02-25_at_21_16_21.jpgZmagovalec kategorije Working together: Terra Cotta Studio. Lokacija: Dien Phuong, Vietnam. Arhitekti: Tropical Space, Vietnam. Tip opeke: Opečni zid. Poslovno-stanovanjska stavba je bila zgrajena na bregovih reke, kjer bambusova ograja ščiti pred občasnimi poplavami. Nenavadna zasnova fasade, poleg privlačnosti in pozornosti na prvi pogled, tudi omogoča vetru, da ohladi prostor povsem naravno.