Da bodo tulipani sveži dalj časa


V pričakovanju pomladi svoj dom marca rade okrasimo s svežim cvetjem, še posebej pa so nam to sezono všeč pisani tulipani. Vendarle pa bi želele, da prelepi šopki, za katere običajno odštejemo kar nekaj evrov, ostanejo v vazah sveži karseda dolgo. Če se tudi ve soočate s težavo, kako prečudovite šopke obdržati sveže dlje časa, preverite naše nasvete v nadaljevanju.

Ko se po veselem sprehodu po tržnici ali nakupovalnem središču, kjer ob zaključku nakupovanja rade zavijete še v cvetličarno, vrnete domov, stebla tulipanov ali poljubnega rezanega cvetja odrežite pod kotom 45 stopinj. S tem boste optimalno povečale površino za absorpcijo vode. Postopek ponavljajte na 2 do 3 dni, saj se stebla hitro zacelijo.

Vodo v vazi s tulipani ali rezanim cvetjem zamenjajte vsak dan ali vsaj na 2 dni. Pazite, da je mlačna, saj tulipani in ostalo rezano cvetje ne marajo premrzle vode.

Nekatere cvetličarne ob nakupu šopkov svojim strankam podarijo vrečko s prahom, ki pripomore k daljši svežini cvetja. Prah uporabite po navodilih na vrečki.

V vodo dodajte deciliter sladke gazirane pijače, kot je na primer Sprite. Sladkor in kislina v mehurčkasti pijači začuda pomagata rezano cvetje obdržati sveže dalj časa!

V liter vode lahko zmešate tudi svež sok limone, žlico sladkorja in nekaj kapljic belila. Sladkor in limona imata enak učinek kot Sprite, belilo pa uničuje bakterije.

Aspirin ne pomaga samo pri glavobolu, ampak raztopljen v vodi ohranja tulipane sveže dalj časa. Aspirin preprečuje razvoj bakterij, ki so glavni krivec za venenje cvetja. Aspirinu lahko za optimalen učinek dodate tudi žlico sladkorja.

V. J.

Foto: Just A Tina Bit

1.jpg