Pozdravimo pomlad in se razvajajmo


Prekinimo zimsko rutino in pripravimo svoja bivališča na sončne dni. Zbrali smo nekaj hitrih in enostavnih trikov notranjih oblikovalcev za spomladansko osvežitev domov.

1. Spomladansko čiščenje

Spomladi najprej pomislimo na toploto in sončne dni. Narava se čisti in prebuja, in tako pa naj bo tudi v naših domovih. Poleg menjave oblačil in temeljitega čiščenja prostorov ne pozabimo na stene - tudi na teh se je čez zimo nabrala umazanija - najhitreje gre s temu namenjeno belo gobico, ki jo najdete v skoraj vsaki trgovini.

2. Enostavnost in čistost

Spomladi želimo zunanjo svežino prenesti tudi nase in v domove, a to ne pomeni, da moramo vse, kar imamo doma zamenjati. Preproge dajmo na čiščenje in poskusimo zdaj, ko so tla že toplejša, kako je brez njih - morda vam bo celo bolj všeč. Za nekaj časa lahko umaknemo običajne dodatke za dom in namesto njih dodamo le sveže spomladanske veje in zelenje. Počutili se boste prerojeno v skladu z naravo.

3. Preobrazimo zidove

Spomladansko čiščenje lahko nadgradite z novimi, živahnejšimi tapetami ali barvanjem sten. Nič bolj ne osveži ambienta kot nova plast barve ali stenske obloge.

4. Posvetlimo celoten ambient

V prostor spustite več naravne svetlobe in ob tem ne pozabite na izbor svetlejših in lahkotnejših materialov - volno in žamet zamenjajte z lanom in bombažom. Npr. zimske zavese v toplejših mesecih nadomestite z lanenimi. Že naše babice so spomladi rade težke zavese zamenjale za cvetlične, lahkotne.

5. Posodobimo blazine, prte in ostale tesktilije

Čeprav se nam blazine iz žameta, volne ali tvida zdijo pravšnje skozi leto, pa so za pomlad in poletje vendarle nekoliko pretežke. Najenostavneje je, če imamo na zalogi več preoblek za različne letne čase - ravno tako kot v svoji omari z oblačili. Topli meseci so ravno pravšnji za lahkotne tkanine iz lana ali potisanega bombaža. Torej, zamenjajmo prevleke na blazinah, mizi nadenimo rožnat prt v pomladanskih barvah in svoji lahkotnejši odeji oblecimo svetlejše in živahnejše odtenke. Vnesimo v ambient novo energijo in sveže barve!

6. Uporabimo zelenje in cvetje

Interier lahko osvežimo tudi z velikimi listi v vazah živahnejših barv. Uporabimo lahko bananine, palmove, filodendronove in druge večje liste. Takšen dekor je zelo enostaven za vzdrževanje in če redno strižete liste odspodaj, bodo listi ostali mesece v vazi. Če pa pridno skrbite za rezano cvetje, bo učinek večji s sveže nabranim spomladanskim šopkom.

7. V prostor vnesimo sveže vonjave

Kot sezonsko menjamo telesne dišave, se bo to prilegalo tudi domu. V trgovinah poiščite sveče ali potpurije s citrusnim ali drugim svežim vonjem.

8. Spremenimo postavitev pohištva

Vkolikor vam prostor to dopušča, spremenite razpored pohištva v dnevni sobi - ta ukrep prav nič ne stane in ima največji učinek. Premikanje opreme je res hitra sprememba ob menjavi letnega časa, ob tem pa boste imeli občutek, da ste v popolnoma novem stanovanju.

9. Barviti dodatki

Dodatke oz. dekor je enostavno prilagoditi pomladi. Različne pisane vaze, zanimivi kovinski predmeti in barvite knjige hitro osvežijo vsako mizo in polico.

10. Ambientu dodajmo izstopajoč kos

Spomladanska osvežitev je lahko dokaj enostavna. Mala sprememba, kot je nova umetnina (lahko je tudi cenejši plakat) ali igrivo svetilo, enostavno in momentalno poživi prostor.

V. J.

Foto:Housebeautiful, Kuraarasbasin, Pinterest

1.jpg2.jpg