Recept: Pita iz suhih fig in rdečih pomaranč

16. 2. 2017 // Lifestyle / Kulinarika

Kulinarična blogerka Anja Burgar, ki je s svojim blogom Use Your Noodles letos navdušila žirijo na konferenci kulinaričnih blogerjev Njam zgodbe, nam je tokrat zaupala recept za odlično zimsko sladico, ki bo v trenutku izginila z mize.

Sestavine za slastno pito iz suhih fig in rdečih pomaranč:

Čokoladno testo

1 1/3 lončka (190 g) bele ali polnozrnate pšenične moke

½ lončka (55 g) sladkorja v prahu

¼ lončka (25 g) nesladkanega kakava v prahu

¼ žličke soli

140 g mrzlega masla narezanega na kocke

1 mrzlo jajce

Džem iz suhih fig

2/3 lončka suhih fig z odstranjenimi peclji, narezanih na četrtine

1 lonček 100% jabolčnega soka

Krema iz rdeče pomaranče

3 velika jajca + dva velika rumenjaka

3/4 lončka sveže stisnjenega pomarančnega soka

½ lončka (100 g) sladkorja

Lupinica ene rdeče pomaranče

150 g masla sobne temperature narezanega na kocke

Navodila:

Čokoladno testo:

Pečico segrejemo na 190 °C

V sekljalniku najprej skupaj zmešamo suhe sestavine. Dodamo masli in približno 10-15krat pritisnemo, da dobimo suhe drobtine. Dodamo jajce in spet počasi pritiskamo, dokler drobtine ne postanejo vlažne, testo pa se še ne sprime v kepo. Testo odstranimo iz sekljalnika in naredimo okroglo kepo. Ne gnetemo! Zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

Po 30 minutah zvaljamo testo na pomokani podlagi. Lahko pa si pomagamo tako, da testo postavimo med dva peki papirja, na pult pod peki papir pa postavimo vlažno krpo. Nato zvaljamo na krog premera pekača + dva krat višina pekača.

Testo prenesemo na pekač premazan z maslom in z vilico v dnu naredimo nekaj lukenj. Pokrijemo z aluminijasto folijo in obtežimo z utežmi za pečenje (lahko si pomagamo s kovanci).

Pečemo 20 minut, nato odstranimo uteži in folijo ter pečemo še 10 minut.

Po peki pustimo v modelu, da se shladi.

Marmelada iz suhih fig:

V majhni kozici za 15 minut namočimo suhe fige v jabolčnem soku. Nato vse skupaj zavremo ter zmanjšamo ogenj, da nežno vre 20 minut. Mešanico vlijemo v sekljalnik in zmešamo na želeno velikost delcev. Lahko naredimo čisto gladko marmelado, lahko pa pustimo nekaj koščkov. Marmelada najprej izgleda malce tekoča, vendar se med ohlajanjem zgosti.

Krema iz rdeče pomaranče:

Vse sestavine zmešamo v negorljivi posodi (najbolje stekleni) in postavimo nad kozico z vrelo vodo. Voda mora nežno vreti, sicer se nam lahko jajce prehitro pokuha. Mešanico 15-20 minut kuhamo in medtem stalno mešamo. Mešamo dokler se nam krema ne začenja gostiti in doseže 75 °C.

Odstranimo s sopare in po koščkih dodamo maslo, ter z metlico dobro vmešamo.

Pokrijemo in počakamo da se krema ohladi.

Pita:

Ohlajeno figovo marmelado premažemo po pečenem testu, čez pa polijemo pomarančno kremo. Krema bo še malce tekoča, vendar se bo s počivanjem v hladilniku zgostila.

Preden postrežemo, pustimo pito vsaj 6 ur, še bolje pa kar čez noč, v hladilniku.

A. B.

Foto: Anja Burgar

dried-fig-blood-orange-tart_17.jpgdried-fig-blood-orange-tart-_23.jpg