Čokoladni veganski bananin kruh, ki se mu je nemogoče upreti

10. 12. 2017 // Lifestyle / Kulinarika

Glede na to, da si je bananin kruh že dodobra utrdil mesto med najbolj priljubljenimi in enostavnimi sladicami, smo kot navdušeni ljubitelji čokoladnih sladic tokrat poiskali inspiracijo za njegovo nadgradnjo v čokoladni različici. Navdih smo našli pri enem izmed naših najbolj priljubljenih YouTube kanalov, Pick Up Limes, ki nas redno navdihuje s svojimi izvirnimi veganskimi delicijami. Postopek za izdelavo čokoladnega bananinega kruha je izjemno preprost, saj se ga pripravi v eni posodi, rezultat pa je nadvse sočna sladica.

V nadaljevanju preverite recept, celoten postopek pa si oglejte v priloženem video posnetku.

Sestavine za čokoladni bananin kruh:

2 žlici mletih lanenih semen

6 žlic vode

3 banane

1/2 skodelice belega kristalnega sladkorja

1/4 skodelice rastlinskega olja

1/4 skodelice nesladkane jabolčne čežane

1 žlica vanilijevega ekstrakta

1 žlica sode bikarbone

1 žlica mletega cimeta

1/2 žlice soli

1/2 žlice pecilnega praška

1¾ skodelice moke

90 g grobo nasekljane temne čokolade

Priprava:

Pečico segrejemo na 160 stopinj, medtem namastimo pekač v velikosti približno 30 x 13 cm. Nato v eni posodi najprej zmešamo zmleta lanena semena in vodo. Pustimo stati 5 minut, dokler se ne naredi gel, potem še enkrat premešamo. Dodamo banane in mešamo, dokler se sestavine dobro ne povežejo. Zmesi dodamo sladkor, olje, jabolčno čežano, vanilijo, sodo bikarbono, cimet, sol in pecilni prašek, ter dobro premešamo. Naslednjo dodamo moko in nežno mešamo, dokler se vse sestavine ne povežejo v enotno zmes. Nazadnje dodamo čokolado (nekaj je pustimo za dekoracijo) in rahlo vmešamo. Zmes vlijemo v pripravljen pekač in čez potresemo preostalo čokolado.

Pekač položimo na srednjo rešetko v pečici in pečemo toliko časa, da zgornja plast bananinega kruha dobi zlato rumen odtenek. Dodaten znak, da je kruh pečen, je, da se začne ob strani odmikati od stranic pekača, ter da zobotrebec, ki ga zapičimo v globino kolača, pride ven suh in čist.

Ali tudi vi komaj čakate, da preizkusite ta enostaven in slasten recept?

I.L.

Foto: Foodiesfeed/Jakub Kapusnak

https://www.youtube.com/watch?v=LD7IKfNdMrYcbananabread.jpg