Drugi dan na LJFW

4. 10. 2023 // Moda / Modne piste

Slovensko modno ustvarjanje je našlo svoj novi dom. To je Center Rog, kjer so tudi drugi dan LJFW obiskovalci nove zamisli in sveže kolekcije sprejeli z navdušenjem. Poudarki drugega dne so združevanje kreativnih moči in ustvarjanje z mislijo na lepši svet prihodnosti.

Ogledali smo si deset kolekcij in spoznali deset edinstvenih pristopov, ki stojijo za kreacijami inovativnih in trajnostno ozaveščenih ustvarjalcev. Dogajanje drugega dne smo odprli z modno revijo Ane Jelinič. Eternityje romantična kolekcija, v nežnih odtenkih, ki jo odlikujejo edistveni detajli. Sledila je modna revija Tanje Zorn, ki je prepustila intuiciji, da jo je spet vodila pri delu in tako je ustvarila kolekcijo, nabito s čustvi. Oserose v kolekciji Serenissima prisega na kakovost in kot material pri strukturiranih plaščih, oblekah in hlačah, uporablja kašmir in volno. Lightness Collection je kolekcija Mojce Celin in Petre Selan, ki ustvarjata pod imenom Akinoracelin. Kolekcija združuje unikatnost, najvišjo kakovost in počasno modo. Renata Bedene je v kolekciji Zgodbe so past spet združila likovno znanje in različne materiale ter tehnike, in se tokrat osredotočila na kolažiranje. MC X Medle nagovarja ženske, da vstopijo v svoj svobodni in drzni duh s pariškim šikom, moškimi kroji in živahnimi barvami, ki poudarjajo individualnost in samozavest. JHK Identity se je pri Kaosu po zamisli zatekla v staroslovanska verovanja in mitologije ter tako združila tradicijo in oblikovanje. 04Selekcija je kolekcija, ki jo je predstavila Natasahrupic. Odraža pa interakcijo med telesom in oblikovalkinim razmišljanjem.

Witches of sisterhood by Janja Videc je kolekcija, ki smo jo videli ob koncu drugega dne. Anne Ariadnepoudarja trajnostne materiale in raziskuje simboliko Ariadnine niti.“

Vedno izbiram ekološke materiale, recimo bombaž, tudi tencel, ki je razgradljiv, sodi med trajnostne izbire. Pomembni so mi tudi certifikati, recimo z zagotovilom, da ne uničujejo deževnega gozda, recimo. Iz etičnih razlogov pa ne uporabljam živalskih materialov. In delam na način, da izdelam vzorčno kolekcijo, ki ni na prodaj, namenjena je ogledu in poskušanju. Nato pa vsak kos izdelamo znova in ob tem upoštevamo še morebitne dodatne želje uporabnika. Ob koncu sezone nato prodamo tudi vzorčno kolekcijo in se tako izognemo zalogam,” je povedala Janja Videc.

Mojca Celin je po reviji povedala: “Z usmeritvijo v trajnostno modo, Akinoracelin spodbuja bolj ozaveščen pristop k oblačenju. Vsako oblačilo je naložba, umetnina, ki prestane preizkus časa tako v smislu stila kot trajnosti. Zato sem mnenja, da bi morali skrbeti, da smo enoviti in s tem pridobimo trdnost v svoji izraznosti oziroma stilu. Ne nagibamo se k hitrim nakupom, ki so del problematike današnje družbe. Zadostiti hipno emocijo in ne pa dolgotrajnga zadovoljstva. V Sloveniji se vse več podjetij zaveda tega in skrbijo za svojo trajnostno sled bolj kot še nikoli. Ozaveščena družba je del večje korekcije sveta k trajnostnemu vedenju, ki je del lahko vseh nas, zatorej Akinoracelin razmišlja s časom pozitivno in ne samo vzdržuje korak, marveč razmišlja in izobražuje kupce.

Med gosti smo zasledili tudi Mateo Benedetti, ogledala si je vse modne revije drugega dne. Trajnost je tudi eden od temeljev njenega ustvarjanja: “Trajnost v modi je proces proizvajanja od tekstila do oblačil na način, kjer čim manj škoduješ zemlji, vodi iz zraku. Ob tem skrbiš tudi za pravično plačilo tistim, ki oblačila ustvarjajo. Ta miselnost se pri nas že obrača, a morda še malce preveč naivno. Še vedno je premalo znanja in zavedanja, da ni vseeno, kako ravnamo.” Prav zato je trajnost osrednja tema letošnjega Ljubljanskega tedna mode. Ob podpori MInistrstva za gospodarstvo, šport in turizem pa v četrtek na tednu mode pripravljamo tudi okroglo mizo na to temo.

Na modni reviji komercialne znamke S. Oliver smo si lahko ogledali dve blagovni znamki, združeni v temeljnih kompetencah. s.Oliver in s.Oliver Black Label prenašata modne trende v vsakdanje življenje stilsko ozaveščenih ljudi.

Barvasti okvirji Sossa Eyewear so tudi danes popestrili nekaj izhodov modelov na pisto. Na Ljubljanskem fashion weeku se namreč predstavlja tudi Sossa Eyewear, ki za dovršen videz modelov skrbi z očali. Gre za slovensko podjetje nove generacije, kjer izdelujejo lesena, acetatna in kovinska očala in sodijo med najhitreje rastoče in najbolj inovativne blagovne znamke očal v Evropi. Ustanovitelj podjetja Ali Kemal Sossa nam je zaupal, zakaj so se odločili za sodelovanje na LJFW: “Podjetje se je rodilo tu, v Sloveniji, zato je prav, da podpiramo domače pobude in da smo del tega dogajanja. To je tudi način, da povemo, da imamo Slovenijo radi. Oblikovalci na Ljubljanskem tednu mode predstavljajo raznovrstne vrhunske in unikatne kreacije. Tako kot oni, se tudi mi trudimo izstopati s svojimi izdelki; po kakovosti, barvah, materialih... Zato se je zdelo sodelovanje nekaj povsem samoumevnega.

Drugi dan LJFW je pospremila tudi otvoritev razstave Jonina jesen Jone Bednjanec v predverju centra Rog. Jona je mlada oblikovalka pletenin, ki oblikuje pod istoimensko znamko Jona Bednjanec, ki bi morala svoje kreaacije predstaviti tudi na modni pisti letošnje edicije, a ji je žal poplavilo studio in razstavlja kreacije, ki jih je uspelo rešiti. Pletenine so oblikovane in izdelane v Sloveniji, sama oblikuje pletenine ročno ali na svojem pletilnem stroju. Redno sodeluje z lokalno proizvodnjo pletenin, tako ohranja kvaliteto izdelave in s tem tudi izvor izdelka, ki je v celoti izdelan lokalno. Pletenju na

pletilniku za domačo uporabo pa daje, svežo sodobnejšo noto privlačno tudi za širše občinstvo. Preje, ki so uporabljene, so največkrat ostanki iz lokalne proizvodnje pletenin, s tem so oblikovane unikatne neponovljive barvne kombinacije. Svoje delo predstavlja tako na domačem kot na tujem trgu. Njen glavni medij oblikovanja je pletenje, skozi katerega se likovno izraža preko barv in vzorcev, ter tehnologije pletenja. Njeno delo predstavljajo tako kolekcije pletenin kot posebni umetniški projekti in sodelovanja z različnimi slovenskimi mladimi umetniki in kolektivi.

Družabno dogajanje

Center Rog, kjer poteka LJFW Ljubljanski teden mode, je tudi privlačno družabno stičišče. Po koncu modnih revij se dvorana in terasa, ki ponuja lepe poglede na Ljubljanico, prelevita v prostor za zabavo in druženje. Med obiskovalci smo videli številne zanane obraze. V prvi vrsti smo tako videli ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon, med gosti pa so bile tudi Maja Keuc, Lorella Flego, Jožica Brodarič, Hannah Mancini, Maja Bulc

Alenka Košir si je ogledala najnovejšo kolekcijo JKH: “Vesela sem, da sem bila povabljena. Tako sem si lahko ogledala kolekcijo, ki jo bo Julija Kaja predstavljala tudi na mojem dogodku, ki bo v kratkem. Tu pa sem srečala tudi nekaj znank, s katerimi smo nekoč skupaj hodile na modnih revijah. In moram priznati, da me je zamikalo, da bi se spet preskusila v tej vlogi.”

Tudi Nataša Naneva je dogajanje spremljala iz prve vrste: “Navdušena sem nad modeli. Čuti se, da razumejo odgovornost, ki jo imajo. In ta ni majhna. A njihova energija kreacijam vdahne življenje.

Prvič pa se je po modni pisti sprehodila televizijska voditeljica Manja Stević: “Taka priložnost se ti ponudi samo enkrat v življenju - hoditi po pisti v oblačilih nekoga, ki ti je res pri srcu, in to na glasbo Davida Bowieja. Zdaj razumem, kako te lahko ta občutek čisto zasvoji.

Foto: LJFW

jm23_20231003_mcxmedle_024_1420.jpgjm23_20231003_ana_jelinic_017_6072.jpgAna Jelinič