Tretji dan Ljubljanskega tedna mode

15. 4. 2015 // Moda / Modne piste

Včeraj so se predstavile blagovne znamke oziroma oblikovalci: MAJA FERME FASHION, Tanja Zorn, maja štamol, Young@Squat in Squat (Dajana Ljubičić, Petja Zorec, Ivan Rocco, Natasa Persuh) ter študenti 3. letnika NTF in diplomanti. Tudi danes si lahko mimoidoči vse modne revije ogledajo na zunanjem zaslonu na Kongresnem trgu.

Kako oblikovalci tretjega dne opisujejo svoje kolekcije?

MAJA FERME FASHION (Maja Ferme), ime kolekcije: That's all folks! Kolekcija je nastala na podlagi povabila k sodelovanju z največjo filmsko in televizijsko produkcijsko hišo na svetu Warner Bros. Iz Warner Bros arhiva so se za avtorske vzorce Maje Ferme uporabili Looney Tunes karakterji, ki so natisnjeni na blago in vključeni v prepoznaven slog nove kolekcije MAJE FERME FASHION. Tweety in Sylvester v najbolj elegantni izvedbi do sedaj!

Tanja Zorn (Tanja Zorn Grželj); ime kolekcije: INFINITY “Kateri so bazični kosi, ki nas vedno navdajajo z občutkom varnosti? Vam zadiši po romantiki, ko oblečete moški suknjič na golo kožo? Vas prežema nostalgija, ko se klanjate ‘tailor made’ oblačilom? Ljubite kontraste, ker ohranjajo naboj? Cenite udobje, ker v želji po aktivnosti podpira svobodo telesa? In kljub temu, da se spreminjajo ostajajo naši večni spremljevalci v neskončnost ...”

maja štamol (Maja Štamol Droljc); ime kolekcije: AW 2015/2016 – MOLECULA “Kolekcija vsebuje sorodne kose oblačil, ki sestavljajo celoto, ki jo potrebuje sodobna, urbana dama za prosti čas, poslovni videz in večerni izhod. Posamezne kreacije so lahko neodvisne od drugih kosov v kolekciji, lahko pa se odlično kombinirajo med seboj. Kolekcija je izdelana v meni ljubi črni barvi, z dodatkom kamel in zlate. Daje videz minimalizma in elegance, hkrati pa je nosljiva in uporabna. Z igro reliefov, volumnov, plastenjem je igriva, zapeljiva in unikatna. Izdelana je iz kvalitetnih materialov: volne, svile, imitacije usnja. Dodatki: torbice NOBU GREY, nakit maja štamol, obutev: Kopitarna by Maja Štamol.”

Young@Squat (Barbara Krmelj, Maja Leskovšek, Sofija Urumović, Sara Valenci, Barbara Vrbančič); ime kolekcije: Јас не сум од тука | Јas ne sum od tuka | Nisem od tukaj “Kolekcijo za jesen in zimo 2015/16 je zaznamovalo potovanje po stari Jugoslaviji. Osnovna izhodišča so predstavljale raznolike narodne noše, ostanki jugoslovanski spomenikov, tekstilni ornamenti in tetovaže. Tradicionalni etno elemeti so reinterpretirani s svežim pristopom mladih oblikovalcev. Rezultat je novi etno, ki to ni. Različni vtisi inpiracijskega materiala in izraz posameznega oblikovalca se kot kolaž sestavljajo v kolekcijo. Bogastvo plasti oblačil, tekstur in ornamenta se posodobi in izrazi v detajlih. Tradicionalne tekstilne tehnike rišejo risbo obrob in vzorcev na oblačila. Naivno in surovo se pomeša s tehno sodobnostjo. Ključne tehnike so vezenina, čipka, pletenje in paranje. Bombažne in volnene tkanine dopolnjujejo sodobni umetni materiali.”

Dajana Ljubičić; ime kolekcije: Blue me away! “Skrivnost na dlani. Intima preveva vsakdan. Sen postane resnica.”

Petja Zorec; ime kolekcije: Fall-en-winner “Rojstvo. Življenje. Vdih. Ljubezen. Sreča. Padec. Izdih. Mirovanje. Zmaga. Slovo. Rože.” Moška kolekcija za jesen in zimo 2015/16 je podprta z novo, urbano linijo sandal Teva (Teva Originals) in s posebej zasnovano, omejeno serijo nogavic InsideOut Teva X Petja Zorec.

Ivan Rocco; ime kolekcije: My Giovanni – FW015 “My Giovanni, moj jaz. Divje, živalsko potovanje skozi življenje, ki se razvija, ter iskanje udobnosti, reda, pravil, kaosa. My Giovanni kot metafora preteklosti, prispodoba sedanjosti, v katerem se najde tudi prihodnost. My Giovanni.”

Natasa Persuh (Nataša Peršuh); ime kolekcije: New Minimal // Novi Minimalizem “Kolekcija se inspirira v novih epicentrih, tokovih in trendsetterjih sodobne mode. Rusija, Ukrajina, Kitajska … globalizacija prinaša hitrejši pretok dobrin in informacij. Nove estetike, ki jih ustvarjajo sodobni uporabniki, mešajo vplive posameznih področij, reference polpreteklih zgodovin in etnične korenine s (pre)močno oblikovanimi kosi. Klasika se redefinira in preoblikuje. Meša se etno z minimalizmom, glam rock z japonsko zen filozofijo, naravno s sintetičnim. Surovost in organskost kontrirata jasno definiranim linijam. Neobremenjenost pri kombiniranju stilov osvežuje in osvobaja norm in namenskosti. Preteklost sreča prihodnost.”

M.V.

Foto: PR

unnamed.jpgferme.jpgMAJA FERME FASHION