Vtisi z drugega dne Ljubljanskega tedna mode

6. 4. 2018 // Moda / Modne piste

Muhasto aprilsko vreme, ki marsikoga v slabo voljo spravlja tudi zato, ker nikoli ne veš, kako se obleči, modnih navdušenk in navdušencev vseeno ni odvrnilo od obiska drugega dne Ljubljanskega tedna mode.

Popolnoma drugačno vzdušje kot zunaj pa je bilo na modnem prizorišču: polno dobre energije, živahnih barv in pričakovanja. Drugi dan so obiskovalci v nabito polni dvorani uživali v kar treh sklopih modnih revij, domači in tuji priznani oblikovalci pa so navdušili z barvitimi, dodelanimi in nosljivimi kolekcijami. Med tistimi, ki so si modne revije ogledali od blizu, je bilo tudi veliko znanih obrazov, od estradnikov, modnih blogerk, politikov in poslovnežev. Zadnji sklop modnih revij si je na primer v spremstvu prijateljice ogledala tudi Valerija Kelava, zagotovo ena najuspešnejših slovenskih manekenk v tujini. V zaodrju je obiskala tudi kolege iz modne industrije, kjer je z njimi sproščeno poklepetala.

Tik pred začetkom revije, ko obiskovalci že mirno in v pričakovanju usmerjajo svoje poglede proti izhodu za modele, pa je v zaodrju precej bolj živahno. V enem kotu oblikovalci dajejo intervjuje, fotografi se spretno premikajo med vrvežem in poskušajo loviti čim bolj zanimive trenutke, mojstrice ličenja pod vodstvom Špele Eme Veble in pričesk, pod vodstvom Aske Kajtazovič, pa skrbijo še za zadnje popravke. Delo v zaodrju mora biti sicer izjemno dobro organizirano in odstopanja od urnika praktično ni.

Danes bodo na sporedu še zadnje modne revije, prvi sklop ob 19.00, ko se bodo predstavili Things I Miss & Studio Marković, Maks, Tanja Uvera, Madame Demode in Mass. Sklepne revije spomladanskega LJFW se pričnejo ob 21.00, kolekcije pa bodo predstavili Dioralop, Cavy Couture, Krie, Andy’s in Petja Zorec.

OBLIKOVALCI 2. DNE

Maison Marquise (Madžarska)

Kolekcija madžarske oblikovalske zvezdnice Toth Bori, ki tokrat sama žal ni utegnila priti, je pa na modno pisto poslala barvite in sofisticirane obleke, krila, hlačne kombinezone, kose, ki bi si jih to pomlad v svoji omari zagotovo želela vsaka ženska.

PRiK (Srbija)

PRiK pod vodstvom oblikovalke Dušice Županjac ustvarja modo pret-à-porter za modne ženske, ki želijo z oblačili izraziti svoj značaj in svobodo svojega duha. S preko 80.000 sledilci na je ena od pionirk srbske spletne mode. Znamka je popularna med vsemi od poslovnih žensk do modnih ikon; vsemi, skratka, ki cenijo dobro kvaliteto, fine tkanine in občutek razkošja. Oblikovalka ima ogromno stalnih strank v Sloveniji, zato je bila pred modno revijo še posebej vznemirjena. Zelo je pohvalila tudi modele, ki so nosili njene kreacije.

Ana Jelinič (Slovenija)

Njene kolekcije so nežne in romantične ter čutno sledijo vedno samosvoji rdeči niti. Materiali oblačil kontrolirano padajo in zares zaživijo v gibanju. Barve so večino nežne, a pogosto presenetijo tudi z igro kontrastov in močnimi, unikatnimi in ročno izdelanimi motivi. Svoja oblačila skoraj vedno zaokroži z unikatnimi detajli. S svojim celovitim pristopom h kolekciji je že lani navdušila mednarodno žirijo FS SEE v Beogradu

Kolekcija FLORA

Vidim polno rož, občutim romantiko in vonjam čudovit vonj, ki preplavi svet okoli mene. Omamlja me z nežnostjo in barvitostjo. Spodbudi v meni občutek sproščenosti in igrivosti. Lahkotna sem in čutna. Počutim se kot boginja. Cvetim. Teh občutkov ne želim pozabiti. Naj trajajo, da bom cvetela.

Boudoir (Hrvaška)

Ljubitelji mode brez težav prepoznajo edinstvenost, ki se skriva pod imenom Boudoir. Blagovna znamka, ki jo sestri Morana Saračević in Martina Čičko Karapetrić že več kot 16 let predano gradita, je odraz njune pravljične vizije, ki jo tvorijo ženstveni kosi, večplastne teksture, čipkasti detajli in dih jemajoči impresionistični vzorci. Boudoir je bil ustanovljen leta 2001, njeni oblikovalci pa svoje delo in kolekcije redno predstavljajo na modnih revijah, razstavah in raznih modnih kampanjah. Kolekcije so vedno v koraku s časom, a nikoli trendy. Njihove kreacije so s svojo poetično prefinjenostjo obenem klasične in sodobne, lepe in nenavadne, stvarne in fantazijske. Prav zaradi domiselnih konceptov, vrhunskih materialov in mojstrsko izdelanih podrobnosti sta si prislužili naziv “regionalnih kraljic visoke mode”, njune edinstvene stvaritve pa že dolgo slavijo in nosijo onkraj meja Hrvaške. Oblikovalki sta bili navdušeni nad hitrostjo in učinkovitostjo ekipe, ki skrbi za menjavo “lookov”.

Maja Štamol (Slovenija)

Večkratna finalistka modnih natečajev, avtorica svečanih oblačil za lepotna tekmovanja, stilistka TV oddaj, kostumografinja in organizatorica modnih dogodkov je eno najbolj prepoznavnih imen slovenskega modnega oblikovanja. Iz njenega ateljeja za oblikovanje oblačil v Žalcu prihajajo tudi drugi unikatni izdelki, dnevna moda za zahtevnejše naročnice, poslovna moda ter celostne podobe različnih inštitucij.

Sledi svetovnim trendom, ostaja zvesta čistim linijam, veliko pozornost posveča detajlom, ki dajejo kreacijam unikatnost in nosijo podpis oblikovalke. Njena blagovna znamka je dejavnost razširila tudi na oblikovanje obutve, ki nastaja v sodelovanju s Kopitarno iz Sevnice ter na oblikovanje nakita iz različnih materialov, ki vsako sezono še dodatno popestrijo kolekcijo.

Na tokratnem LJFW se predstavlja s kolekcijo FASHION&SWEETS: moda in sladkorčki, ki nas razveseljujejo. To so lahko objem obleke, mehkoba tkanine, izjemen detajl, pa tudi sanjska potovanja, ekstravaganca avtomobila, izjemna vozna dinamika, užitek ob vožnji na izbrano destinacijo, vse do zapeljivih pogledov in drobnih desertov. Maja je obiskovalce njene modne revije pocrkljala tudi z resničnimi “cukrčki”, saj so se lahko posladkali z mini deserti. Njeno novo kolekcijo so ponovno podprli pri Fordu Slovenija.

Ludus (Makedonija)

Raziskovanje že vzpostavljenih principov oblikovanja. Iskanje lepote, ki je nestalna, osnovna. Po modni pisti se je v kreaciji makedonskega oblikovalca sprehodil tudi igralec, zvezdnik serije Usodno vino, Klemen Janežič, ki se je v tej vlogi znašel prvič in se je odlično odrezal.

Renata Bedene (Slovenija)

Diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer oblikovanje tekstilij in oblačil. Razstavljati je začela na rednih razstavah na fakulteti in nadaljevala na skupinskih razstavah in modnih revijah doma in v tujini. Od leta 2001 samostojno deluje na področju tekstilnega oblikovanja, na katerega poizkuša prenesti likovna in ostala znanja ter zaznavanja povezati z različnimi vrstami materialov in postopki. Nove tehnike, ki se pri tem rojevajo, združuje s sitotiskom, ročnim tkanjem, vezenjem, pletenjem, kolažiranjem.

David Bacali (Slovenija)

Svojo oblikovalsko pot je začel na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, kjer je zaključil kot modni oblikovalec in kasneje diplomiral na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer oblikovanje tekstilij in oblačil. Skozi študijska leta je razvijal svoj oblikovalski slog, katerega je izpopolnjeval na študijskih izmenjavah na Portugalskem in Madžarskem. S svojimi kolekcijami se je udeleževal različnih modnih dogodkov po Evropi (Lviv Fashion Week, FashionClash Maastricht, Balkan Fashion Week). Leta 2015 je vpisal magistrski študij.

Večplastnost in raznolikost kolekcij želi David Bacali doseči z interpretacijo nasprotujočih si zgodovinskih, družbeno-političnih in socialnih vplivov. Koherentnost kolekcij zagotavlja z reševanjem problema udobnosti in estetike med vsakodnevnimi življenskimi opravki s katerimi je soočena moderna ženska. Pri tem želi, da vsaka potrošnica ponovno odkrije oziroma neguje svojo energijo do življenja, ljubezen do kontrastov, igrivosti v materialih, teksturah in vzorcih. Oblačila bazirajo od dnevnega do večernega oblačenja in se ne ozirajo na sezonske trende, saj kolekcije Bacalijevih oblačil zajemajo vse letne čase.

Izjemno talentirani David se bo z delom kolekcije letos predstavil tudi na Beograjskem tednu mode, v okviru projekta FS SEE.

Mateyaneira (Hrvaška)

KOLEKCIJA 222

Modeli nove kolekcije oblikovalk Mateje Dujić in Neire Sinanbašić imajo obliko črke X. Obdržali so osnovne oblike, a tudi pustili veliko prostora individualnemu oblikovanju. Na prvi pogled se lahko pristop zdi preprost in minimalističen, a je na delu mnogo podrob nosti, ki kolekcijo delajo nekaj posebnega. Vedno dajemo poudarek na kvaliteti ročno izdelanih oblek in ročni spretnosti, ki se kombinira s pridihom spolne privlačnosti. Modele te kolekcije navdihujejo osemdeseta leta prejšnjega stoletja in naša najljubša modna ikona tistega časa – princesa Diana s svojim osebnim stilom, ki ga z lahkoto prepoznamo po suknjičih s širokimi rameni, hlačami z visokim pasom ter kostimi, ki ohranjajo gracioznost in ženstvenost, a obenem izražajo njen močan karakter in imajo pridih sproščenosti in vsakdanjosti. Kolekcija 222 barvno prehaja iz črne in bele, od vzorcev do močnih barv. Oblikovalki sta s svojimi oblačili Ljubljano navdušili že drugič in obratno. Ljubljana je navdušila tudi njiju.

V. J.

Foto: Jure Makovec

screen_shot_2018-04-06_at_12_09_00-1.jpgana_jelusic.jpgAna Jelinič