Za nami je prvi dan spomladanske edicije Ljubljanskega tedna mode

5. 4. 2018 // Moda / Modne piste

Na modni stezi LJFW, ki se tokrat odvija v filmskem studiu Viba film, je bila že prvi dan precejšnja gneča in obiskovalci so bili priča zares pestremu dogajanju.

Otvoritev spomladanske edicije LJFW, ki se ji je kot glavni podpornik ponovno pridružil Ford Slovenija, je bila v duhu mladosti, pomladi in cvetja v pravem pomenu besede in čutiti jo je bilo tudi v opravah obiskovalcev, saj so bili povsod prisotni cvetlični vzroci in živahne barve. Živahno modno dogajanje se je začelo z modnimi revijami prihajajoče generacije oblikovalcev, študentov Naravoslovno tehniške fakultete v Ljubljani (NTF). Mladi in perspektivni ustvarjalci so imeli kar 265 izhodov in dokazali so, da se za prihodnost mode v Sloveniji ni bati. Študenti so se potegovali tudi za nagrade, ki jim bodo pomagale na njihovi nadaljni ustvarjalni poti, ena od teh omogoča tudi samostojno predstavitev kolekcije na naslednjem Ljubljanskem tednu mode. Prejela jo je Tjaša Zalar.

Studio Viba filma je poleg mode zavzela tudi glasba, nepogrešljivi del modnih revij. Atraktivni DJki Nati Katchi in Shushu sta s svojo živahno prisotnostjo, ki je dajala ritem in življenje modnim revijam, poudarjali posebej za Ford Fiesto ustvarjen vrhunski zvočni sistem 'B&O PLAY'. Ta s kar 675 watti zagotavlja bogat, mogočen zvok iz 10 zvočnikov, nizkotoncev in globokotoncev.

Oblikovalci in opisi kolekcij

NEBO (HR)

Najnovejša capsule kolekcija kombinira sodoben stil z brezčasnimi kroji. S tkaninami, kot so saten, svila, bombaž, usnje in krzno v simetričnih in asimetričnih kompozicijah, so ustvarjena nova oblačila za ženske, ki se v svoji koži dobro počutijo. Navdih črpa iz jaken z začetka 20. stoletja, retro mornarskega stila in dekonstrukcije. Vsak kos poudarja poslanstvo blagovne znamke: vsak ima svojo osebnost, vsak ima svoj stil.

MAJA ZUPAN (SI)

Modna oblikovalka, ki je od rojstva gluha, s istoimensko znamko pogumno, kljub hendikepu, vstopa v slovenski modni prostor. Sledi ustvarjalni viziji, ki zavrača kompleksnost krojev in stremi k udobni, nosljivi modi več sezon. Monoton minimalizem razbija z domiselnimi detajli ali potiski. Navdih pa najde v vsakdanjem življenju. Vse to je čutiti tudi pri/na njeni prvi kolekciji na LJFW. Posveča jo ženskam, ki si želijo, da bi bile preprosto lepe, edinstvene in unikatne, navdih najde v vsakdanjem življenju.

BARBARA VRBANČIČ (SI)

Kolekcija pripoveduje zgodbo prefinjenosti ročnih pletenin. Govori o zakrivanju in odkrivanju telesa in različnih teksturah, ki jih lahko na ročnem pletilnem stroju dosežemo z uporabo različnih vrst preje. Tanke prepletene zanke, ki prekrivajo in odkrivajo določene dele telesa, ustvarijo videz prosojnosti. Trakovi tople, goste volne grejejo telo, prosojni deli pletenine pa tega obenem hladijo … Mehak material ujame silhuete, ki izpadejo nežno in skoraj, kot da lebdijo v zraku.

Barbara bo z delom kolekcije sodelovala tudi na regionalni predstavitvi Fashion Scout SEE, aprila v Beogradu in se s tem potegovala za predstavitev kolekcije na londonskem tednu mode.

KALASTORE (BA)

Pod blagovno znamko Kalastore sta podpisani sestri Suzana Nikić in Mirjana Savinović. Spomladanska koleckcija “Eden” je raznovrstna, kosi so minimalistični s pridihom elegance in ženstvenosti, prevladuje vzorec pepita, ki se že nekaj sezon vrača na modne piste po vsem svetu.

ANA MARIA RICOV (HR)

Iki je odraz enostavnosti, prefinjenosti, spontanosti in originalnosti. Iki je nekaj bežnega, odkritega, premišljenega. Iki ni prekomerno fin, pretenciozen ali zapleten.

Iki v japonski kulturi po navadi opisuje lastnosti, ki so estetsko privlačne; z njimi opisovati osebo je odraz največje pohvale. Iki ni nekaj, kar bi bilo moč najti v naravi. Čeprav je, v tem da ne stremi nujno k popolnosti, podoben estetiki wabi-sabi, je iki vendarle širok pojem, pod katerega sodijo številne lastnosti, povezane s prefinjeno uglajenostjo. Etimološko pomeni koren iki nekaj čistega in nepopačenega, njegov pomen pa se povezuje tudi s slo po življenju.

Kolekcija je osnovana na iki filozofiji in se pri svojem navdihu osredotoča na preproste, prefinjene in spontane oblike, ki poudarjajo tako izvirnost kot medsebojno harmonijo stilov. Vzorci in kroji so sestavljeni iz ravnih črt in ostrih robov, večplastnosti in geometričnih detajlov; vse to pa za osnovo jemlje tehniko patchworka. Silhueta oversized kosov večinoma spominja na črko A. Glavne značilnosti kolekcije so večplastnost, geometrija in močni kontrasti. Barvna paleta kontrastov kombinira temno modro, oker, rdečo in olivno zeleno. Te najpogosteje prekinjajo črni in beli poudarki. Materiali, iz katerih je narejena kolekcija, so viskoza, žoržet, plisirani muslin, ripstop taft in prosojne mrežaste tkanine.

SIMONA KOGOVŠEK (SI)

Kolekcija I'M GOOD! sporoča: “Sem dobro”. Živim življenje kot ga želim. Ne obremenjujem se s tem kaj pravijo ljudje. Pravzaprav nočem biti kot vsi ostali. Lahko sem nežna in ljubeča ali divja, neukrotljiva. Kakor začutim. Kolekcijo, na pisti pospremljeno z energičnimi zvoki godal, zaznamujejo nenavadne kombinacije. Frak s športnimi legicami. Elegantna obleka s supergami... Plaščki v stilu fraka dajo, bolj ali manj športni kolekciji, malo kraljevskega pridiha. Silhueta fraka ostaja, a je kroj poenostavljen. Uporabljeni so prožni materiali, kar približa kose vsakdanji rabi. Metalne niti in robovi poskrbijo za lesk.

PATRICIA PIE (SI)

Za blagovno znamko stoji oblikovalka Barbara Franjić, ki pod svojim imenom ustvarja že 6 leto, blagovna znamka Patricia Pie pa obstaja že od leta 2014. NEW STORY je kolekcija s katero PATRICIA PIE začenja novo zgodbo… Kolekcija je preplet romantičnega tiska, z razkošnimi strukturiranimi materiali, ki so hkrati uporabljeni v vsakodnevnih oblačilih. Patricia Pie ženska sama izbira pravila igre s kombinacijo romantike in nosljivosti naredi vtis v vsakdanu. Inspiracijo za tisk je iskala v eni od metropol in ji dodala mehkobo s pridihom romantike… Materiali so udobni, nosljivi predvsem pa strukturno razkošni.

NITOYA (HR)

Kreativna dvojica Jasna Jelušić in Petra Auguštin sta blagovno znamko Nitoya ustanovili leta 2017. Njuno miniserijo edinstvenih kosov zlahka prepoznamo po minimalističnih krojih in večinoma naravnih enobarvnih tkaninah. Njuni kosi so brezčasni in se prilegajo ženskim telesom različnih velikosti in postav. Nitoya se rada igra s plastmi, rezi in luknjami ter tako ustvarja modo, ki nikoli ne gre iz mode. Večina kosov je večnamenskih in uporabniku puščajo ustvarjalno svobodo; lahko ga prilagodijo svojim željam in tako izrazijo svojo osebnost. Čeprav so bili njuni kosi že na ogled v Modnem kolektivu v Zagrebu, bodo na LJFW prvič javno predstavljeni. Na prodaj jih lahko najdemo v oblikovalskem studiu Cro v Reki in v trgovini Vila v Zagrebu ter v ljubljanski trgovini Pentlja Concept Store.

LORE (HR)

Loreta Gudelj je ustanovila Loré leta 2015. Potem ko je predstavila svojo prvo kolekcijo na zagrebškem Cro-à-Porter in zagrebškem tednu mode, je doživela takojšen uspeh. Povabljena je bila na številne tedne mode, na primer v London, Singapur, Vancouver in Šanghaj, kolekcije pa je predstavila tudi v Milanu. Njene prejšnje kolekcije so bile objavljene v modnih revijah in na mednarodnih platformah za promoviranje novih oblikovalcev. Loreta Gudelj, glavna oblikovalka za Loré, je doktorska študentka sodobne umetnostne zgodovine. Pred tem je dvopredmetno diplomirala iz umetnostne zgodovine in španske filologije v Zagrebu in Madridu. Od nekdaj je bila usmerjena v modno oblikovanje, saj je bila rojena v oblikovalsko družino z več kot 40-letno modno tradicijo. Čutila je željo po tem, da bi pridobljeno znanje usmerila v kolekcije, ki bi nosile njen lasten pečat. Vsaka od njenih kolekcij kaže drugačen navdih in pristop, a ima obenem zelo oseben pomen. Kar je najpomembnejše je zgodba in kako je ta povedana.

Tokrat je navdušila s čutnimi kombinacijami živih naborkov in lahkega jeansa, etno vezeninami na sodobno krojenih oblekah, ustvarila je lahkotno kolekcijo, ki kar vabi v brezskrbnost toplejših dni.

BELGRADE FASHION WEEK SHOWCASE

Pod tem naslovom se je slovenskemu občinstvu z delčki svojih kolekcij predstavilo 6 prominentnih beograjskih oblikovalk, ki bodo kompletne kolekcije predstavile šele na prihajajočem Beograjskem tednu mode, konec aprila 2018. Torej smo bili priča premierni predstavitvi njihove zelo raznolike vizije za pomlad/poletje 2018.

Jasmina Vujović

Oblikovalka, katere delo zaznamujejo asimetrija, večslojnost in spajanje nespojljivega. Njena estetika je prečiščena, v smeri raziskovanja geometrijskih oblik in slojev, v črno belih barvah.

Aleksandra Lalić

Z modno znamko LalicA raziskuje in pojasnjuje pojmovanje ženstvenosti, uporabe oblačil in njihovega družbenega značaja. Ustvarila je svojo formulo po kateri telo ne biva spontano temveč v popolnih in nosljivih kosih. Tako telo dobi novo dimenzijo skozi diskretne in poetične transformacije. Tkanina lahko naredi tisto, česar telo v svoji popolnosti ne more in obratno. Telo tkanini pomaga, da se premika, ona pa telesu, da govori, poje, signalizira in sporoča.

Budislava Kekovič

Ena bolj znanih oblikovalk je navdih za kreacije našla v enostavnih oblikah, zamolklih odtenkih podvodnega sveta, geometriji moderne arhitekture, kulturi in japonski umetnosti. Njeno delo zaznamujejo spoštovanje do materiala, čim manj rezanja in enostavne oblike.

Daniela Glišić

Prikazala je kose iz kolekcije z naslovom “Following the flower’’. Izdelana je iz naravnih, lahkih materialov, svile in viskoze. Navdihnil jo je cvetlični motiv in življenjski ciklus, uporablja od najbolj svetlih pastelnih, do zelo temnih barvnih odtenkov in črne.

Ljiljana Joksović Mutić

Ustvarja pod znamko Lily Taylor, ki jo je ustvarila z željo, da s pomočjo elementov punka, rocka, živahnih barv in cvetličnih vzorcev poskrbi, da so ljudje na mestnih ulicah romantični, urbani in z veseljem nosijo njena oblačila.

Svetlana Jaćović

Modna znamka Custom - made te nadarjene in izkušene oblikovalke se osredotoča na ročno izdelane detajle ter na luksuzna in natančno krojena, elegantna ženska oblačila, s katerimi je nase opozorila že leta 2016, ko se je prvič predstavila na LJFW, na katerega se vedno z veseljem vrača.

Vesna Kračanović

Oblikovalka, ki se ne obremenjuje s trendi. Za njena oblačila so značilne čiste in enostavne linije, ki so prilagojene edinstveni obliki ženskega telesa.

V nadaljevanju preverite nekaj izmed kreacij, ki smo si jih včeraj ogledali na #LJFW.

V. J.

Foto: LJFW / Klemen Razinger

screen_shot_2018-04-05_at_13_24_37.jpgana_marija_ricov.jpgAna Marija Ricov