H&M z vrhunsko kolekcijo nadaljuje z raziskovanjem krožnosti

4. 12. 2021 // Moda / Novosti

H&M je v Galeriji Edvard, v Ljubljani, v obliki razstave predstavil Zgodbo o krožnem oblikovanju inovacij: praznovanju mode kot gonilo veselja. Na ta način je H&M predstavil izjemen potencial bolj krožnih oblikovalskih strategij in tkanin. Razstava kolekcije je nastala v sodelovanju s hrvaško umetnico Ivano Mrčela, ki je s svojo ustvarjalno noto poskrbela za drugačno predstavitev prihajajoče kolekcije.

Vsako oblačilo izziva vizualne stereotipe, povezane s trajnostno modo, tako da ujame razkošen duh visoke mode, občutek mladostne živahnosti in optimizma. Kolekcijo, ki obsega ženska in moška oblačila ter dodatke, zaznamuje dinamično sodelovanje s stilistom Ibom Kamaro, ki je oblikoval tako stil kot kampanjo ter kot kreativni svetovalec za kolekcijo tesno sodeloval z oblikovalsko ekipo H&M.

Kolekcija, ki se poklanja veselju oblačenja, je prepričala tudi modno navdušenko Tjašo Kokalj Jerala, z izbranimi kosi pa navdušila ustvarjalca spletnih vsebin Jana Macarola Vrabca.

Galerija Edvard v Ljubljani se je za to priložnost odela v rdeče barve in potregla z najnovejšimi modnimi zgodbami.

Zgodba o krožnem oblikovanju inovacij je najnovejši dodatek k H&M-ovim zgodbam o inovacijah, prelomni novi trajnostni pobudi, ki se osredotoča na napredne ideje in inovativne izdelke. Z zgodbami o inovacijah lahko H&M pokaže, kako je lahko podjetje v ospredju sprememb v svetu mode. Kolekcijo zaznamuje uvedba Circulatorja, H&M-ovega orodja za krožno oblikovanje. Njegov namen je pomagati H&M-ovim ekipam pri ustvarjanju izdelkov, primernih za krožno gospodarstvo, in je najnovejši korak v prizadevanju podjetja, da uvede nove načine razmišljanja o dolgoživosti oblačil z eksperimentiranjem, dialogom, spraševanjem in preizkušanjem.

Vsak kos v kolekciji je bil ustvarjen z namenom maksimiranja uporabe in recikliranja. Kosi so vsestranski, izdelani za večkratno uporabo; prevelike blazerje lahko nosite tudi kot obleke, naramnice lahko spremenijo prileganje srajce ali plašča, hlače lahko razširite s pomočjo nastavljivih zadrg, večerna obleka je oblikovana kot dvodelna obleka, s čimer se poveča njena vsestranskost in uporabnost – kot top in krilo je lahko nosite ločeno za več priložnosti. To so kosi, ki jih je treba ceniti in deliti ter sčasoma posredovati naprej. Izpostavljajo nov način razmišljanja o odgovornosti prodajalca, ki se nadaljuje še dolgo po tem, ko je oblačilo prodano kupcu. Oblikovalska ekipa zato ni upoštevala le videza vsakega kosa, temveč tudi dekonstrukcijo - način, na katerega je mogoče kose prilagoditi za večjo ponovno uporabo ali razstaviti za ponovno kroženje; od tod tudi uporaba novosti, kot je razgradljiva nit. Drugi poudarek je bil na izdelavi predmetov samo iz enega materiala, monovlaken, da bi omogočili lažje recikliranje. V skladu z etosom delitve in ponovne uporabe si lahko kose iz te kolekcije izposodite v izbranih trgovinah H&M v Berlinu, Stockholmu in Amsterdamu.

“Ko govorite o krožnosti, si ljudje v mislih ustvarijo predstavo. Z Zgodbo o krožnem oblikovanju inovacij smo želeli pokazati, da je mogoče ustvariti svetlo in modno osredotočeno kolekcijo, ki je zasnovana z mislijo na krožnost. Želeli smo pokazati nove možnosti in ponuditi nekaj, kar vzbuja upanje,« je povedala Ann-Sofie Johansson, kreativna svetovalka pri H&M.

Kolekcija bo na voljo na spletnem mestu hm.com od 9. decembra dalje.

21393x7658.jpg21393x7550.jpg