Marija Moderna in njen preporod

17. 11. 2015 // Moda / Novosti

Londonska modna znamka, ki jo vodita modna direktorica Nika Ambrožič-Urbas in umetniška direktorica Jana Urbas, se z jesenjo znova vrača na trg. Znamka, ki se je za nekaj časa umaknila, je med svojim premorom doživela kreativno preobrazbo, kar se bo poznalo pri spremenjenem oblikovalskem pristopu, izpopolnjenemu stiliranju in osveženi celostni grafični podobi.

Sestri Urbas, ki znamko vodita od leta 2010 sta povedali, da jima je odmor izredno koristil in, da sta veseli, da sta se med hibernacijo lahko znova soočili s svojim umetniškim bistvom. Marija Moderna sicer še vedno ostaja zvesta filozofiji oblikovanja mode za moderno žensko, ki potrebuje praktična oblačila obenem pa želi izgledati glamurozno. Po besedah vedno do potankosti modno urejenih sester Urbas moderna ženska ni tista, ki je na tekočem z zadnjimi modnimi trendi. Nasprotno; trendov sploh ne spremlja, pač pa jo zanima vse kar je lepo, napredno, navdihujoče in prijazno do okolja in sočloveka. Marija Moderna živi sproščeno, je profesionalno in duhovno izpopolnjena, verjame v moč ljubezni in ne pozna predsodkov. "Najina ženska praktičnosti ne razume kot nečesa, ki bi postavljalo estetske omejitve. Praktičnost je osnova na kateri se gradi spešno modno zgodbo. Sicer pa je pomemno razumeti, da se koncept glamurja spreminja skladno s časom v katerem živimo. Zato je največja naloga, ki jo imava z Jano ta, da ves čas odkrivava njegov najbolj aktualen izraz,” pravi Nika Ambrožič-Urbas.

Jana Urbas, ki pri znamki skrbi za celostno grafično podobo je trenutno zaposlena z oblikovanjem spletne trgovine Marija Moderna, ki jo sestri nameravata odpreti to jesen. E-butik bo nudil ženska oblačila in modne dodatke, obogaten bo z blog zapisi, kreativnimi vizualijami, čudovitimi fotografskimi zgodbami in video projekcijami. Jana je tudi avtorica celotne fotografije, zanimivo pa je, da ustvarja izključno s klasično foto kamero saj je digitalna fotografija umetniško ne prevzema tako, kot jo snemanje na film.

Pa kolekcija? Ta je inspirativno vezana na mladost dveh sester, ki so jo zaznamovale elegante, ponosne ženske in njihove dragocene garderobne omare, vrtnice, delo na vrtu in veselje do gospodinjenja. Ženstvena linija oblačil je nadgrajena s športnimi elementi, ta pa so krojena tako, da nudijo popolno svobodo pri gibanju. Preprosti vratni izrezi, široki rokavi in praktične dolžine kril so osnova za nenavadno rezane dodatne sloje mehkih tkanin, ki delujejo kot abstraktne volane. Na trenutke te spominjajo na predpasnik, kar potrjuje tudi Nika, ki doda, da jo prav ta kos oblacila od nekdaj prevzema in ga namerava raziskovati tudi v prihodnje. Poleg luksuznega trikója so v kolekcijo vključeni še nèopren, rebrasti žamet, tkani semiš, šifon in buklé. Večina oblačil bo na voljo v osnovnih konfekcijskih številkah, nekatera pa bodo unikatna. Sestri dodajata, da sta med premorom spremenili tudi koncept izdelave, ki zdaj temelji na ročnem delu in osebnem pristopu. “Tako, kot se je nekdaj šivalo pri nas doma; vrhunsko krojaštvo je del najine zgodovine” še dodata.

Več informacij:

@marijamoderna

www.marijamoderna.co.uk

Foto: Jana Urbas

uvodna.jpguntitled10.jpg