LJFW pred LJFW

28. 9. 2023 // Scena / Dogodki

LJFW, ki bo potekal med 2. in 6. oktobrom v novem centru Rog v Ljubljani, je tik pred vrati in sinoči smo bili v Zagrebu priča spektakularnemu uvodu v modni teden.

Na Zagreb Design Weeku se je namreč ob podpori Veleposlaništva Slovenije v Zagrebu in Ministrstva za kulturo RS sinoči odvila modna revija LJFW Showcase. S svojimi izbranimi kosi se je tamkajšnjemu občinstvu s čisto svežimi kreacijami predstavilo kar 32 slovenskih modnih znamk, ki sodelujejo tudi na Ljubljanskem tednu mode.

Zagrebški Design Week je največji dogodek za oblikovanje na Hrvaškem in že deset let predstavlja vsa področja oblikovanja, od produktnega oblikovanja in vizualnih komunikacij, modnega oblikovanja, pa vse do oblikovanja hrane. V preteklosti smo bili v regiji že priče izmenjavam vsebin, oblikovalcev in dobrih praks med tovrstnimi dogodki, dogodek LJFW Showcase pa je odlična nadgradnja sodelovanja med dvema ključnim regionalnima akterjema na področju promocije kreativnosti pri spodbujanju zavesti o pomembnosti implementacije trajnostnih praks v modni industriji. Slovenski modni oblikovalci so s svojimi kreacijami, ki utelešajo koncept trajnosti, temu čezmejnemu sodelovanju dodali unikaten pridih raznolikosti.

V Zagrebu so se tako predstavili: M.FICTION, TIMOTEJ BISTAN, APRILIANEARTHLING, TANJA UVERA, SANIJA REJA ASKE X SOFIJA NOGARD, NIKA RAVNIK, JONA BEDNJANEC, ANA JELINIČ, TANJA ZORN, OSEROSE, AKINORACELIN, RENATA BEDENE, MC X MEDLE, JKH IDENTITY, NATASAHRUPIC, SOSSA EYEWEAR, THINGS I MISS, PRINCEDEROSES, AEMONA, GACHO COUTURE, PATRICIA PIE, BARBARA VRBANČIČ, KISS THE FUTURE, MATIC VELER, SARI VALENCI, VOLJA, M N K C L, MADE IN ANSELMA, ALMIRASADAR X PETJA ZOREC, MAJA ŠTAMOL, MATEYANEIRA, DRAŽ

LJFW vrata odpira v ponedeljek, 2. oktobra 2023

Prizorišče LJFW - Ljubljanskega tedna mode bo tokrat v prenovljenem Centru Rog. Gre za prvi večji dogodek v novem centru, ki bo uradno svoja vrata za obiskovalce odprl šele konec oktobra, deloval pa bo kot javni proizvodni prostor 21. stoletja - namenjen

kulturnemu in kreativnemu sektorju, s poudarkom na izdelovalništvu, uporabnih umetnostih in oblikovanju. Med 2. in 6. oktobrom se bo na pisti LJFW, pa tudi zunaj nje, predstavilo rekordno števlio oblikovalcev in blagovnih znamk. Veseli pa dejstvo, da velika večina pri svojem delu že sledi ključnim smernicam trajnostnega pristopa k ustvarjanju in življenju nasploh. Modno dogajanje na LJFW bomo sicer sklenili s tradicionalnim showroomom, ki se bo odvil v petek, 6. oktobra 2023.

Vse informacije o programu so na spletni strani https://ljfw.org.

Bogat spremljevalni program

Tudi tokrat bodo lahko obiskovalci Ljubljanskega tedna mode in ljubitelji ustvarjanja uživali v raznolikem spremljevalnem programu. Od razstav, ki bodo podpirale osrednjo temo dogodka – trajnost – do pogovorov. Že v ponedeljek bo na ogled na ogled trajnostna inštalacija MAGIČNI VRT, od torka razstava JONINA JESEN ZIMA 2023 in od srede umetniški projekt Tine Princ in Gregorja Bajta, ki združuje umetnost in modo. Pripovedovala bosta zgodbe skozi avdiovizualne instalacije ONDA / EMOTION.

V četrtek, 5. oktobra, bo ob 11.uri okrogla miza o trajnosti v modnem svetu, ki jo povezuje Meta Pavlin Avdić,direktorica agencije prviprvi, z gostjami Natalijo Medica, predstavnico Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Mojco Žganec Metelko, direktorico Zavoda KNOF so.p., ki se zavzema za zmanjševanje odpadkov in inovativne trajnostne rešitve, Tanjo Sedej, soustanoviteljico in direktorico agencije We explain ter predavateljico na Visoki šoli za poslovne vede, ki je specializirana za trajnost in nakupno vedenje, ter Zalo Hrastar, modno oblikovalka, ki preoblikuje odpadni tekstil v nova oblačila in promovira trajnostno ustvarjanje. Gostje bodo razpravljale o zamolčani trajnosti modnega sveta.

Vstop na razstave in okroglo mizo je prost. Ogled modnih revij 14. Ljubljanskega tedna mode bo možen z vabilom ali nakupom karte na www.eventim.si in na prodajnih mestih v sistemu Eventim Si. Cena vstopnice je 25 eur za dnevno vstopnico.

Foto: PR

zvonimir_ferina_tdzg_zfr39454.jpgzvonimir_ferina_tdzg_zfr39093.jpg