Skupaj obarvajmo Slovenijo v zeleno za območja, ki so jih prizadele naravne nesreče

13. 8. 2021 // Scena / Dogodki

Z novim projektom Skupaj obarvajmo Slovenijo v zeleno se je začela posebna zgodba, po kateri bodo naši gozdovi bolj zeleni in veseli. Pobudnika projekta Henkel in dm drogerie markt, d. o. o., sta združila moči z društvom VZNIK s ciljem ozaveščanja ljudi o potrebi po ohranjanju gozdov in njihovem pomenu za človeško življenje. Poleg tega je po zaključku akcije (ki se je začela 27. julija in bo trajala do 30. avgusta, v kateri lahko sodelujejo vsi kupci izdelkov Persil, Silan, Somat, Perwoll, Bref in Weisser Riese v prodajalnah dm) načrtovano pogozdovanje območij, ki so jih prizadele naravne nesreče.

Društvo za zaščito, gojenje in preučevanje gozdov VZNIK deluje na področju varstva in obdelave gozdov, pa tudi pri izobraževanju širše javnosti o pomenu gozdov. Člani tega okoljskega društva sodelujejo v čistilnih akcijah, sadijo drevesa, nameščajo ptičje gnezdilnice in vzdržujejo gozdne učne poti. Kot veliki finale te akcije pa se bodo jeseni lotili še sajenja drevesnih sadik na območjih, ki so jih prizadele naravne nesreče, kot sta kot žled in vetrolom. »Leta 2014 je Slovenijo prizadel žled, ki je poškodoval gozdove po vsej državi. Naslednji dve leti so sledili napadi podlubnikov, nato pa še dva velika vetroloma. V večini primerov se gozdovi obnavljajo sami, če pa so gole površine prevelike in ni več odraslih dreves za pridelavo semen, naravno obnavljanje ni mogoče. Zato smo veseli, da bomo s pomočjo pobudnikov te akcije in kupcev ohranili gozdove ter ozelenili opustošena območja,« je povedal Marko Kodorovič, predsednik društva VZNIK.

»Zelo se veselimo novega ekološkega projekta, ki smo se ga lotili v sodelovanju z dm drogerie markt! Verjamemo, da lahko le s skupnim delom naredimo nekaj lepega za naše okolje, tokrat za gozdove. Seveda komaj čakamo na končno druženje po zaključku prodajne akcije, ko bodo sive lise po zaslugi naših kupcev in prizadevnih članov društva VZNIK znova postale zelene,« je dodal Berislav Šiško, trade marketing Henkel Laundry & Home Care.

V dveh letih delovanja je društvo VZNIK izvedlo več delovnih akcij, med katerimi so bili zasaditev 20.000 sadik na območjih, ki so jih prizadele naravne nesreče; vzdrževanje Orlove poti v Kočevski Reki in poti skozi gozdni rezervat Borovec, kjer so postavili informativne table ter opravili gozdna dela na več kot 10 hektarjev veliki površini. Letošnjo jesen bodo s svojim nesebičnim delom tej zeleni akciji postavili piko na i.

V podjetju dm sledijo trajnostnemu razvoju, zato z veseljem sodelujejo v tovrstnih pobudah. S projektom Skupaj obarvajmo Slovenijo v zeleno so tako že drugič vključeni v trajnostni projekt s podjetjem Henkel, katerega cilj je ozaveščanje končnih potrošnikov o pomenu ohranjanja narave.

pogozdovanje_vznik_dm_henkel_3.jpg