Volkswagen Ljubljanski maraton je za vedno spremenil pogled na tek

4. 10. 2018 // Scena / Dogodki

Volkswagen Ljubljanski maraton je za vedno spremenil pogled na tek in ga populariziral do te mere, da danes skoraj ni Slovenca, ki ne bi vsaj občasno tekel. Ob 23. izvedbi, 28. oktobra, odpira nov pogled na tek, s pretvarjanjem energije teka v elektriko, uporabljeno v dobodelni namen.

Vsi tekači, ki se bodo udeležili letošnjega Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona bodo lahko prispevali svojo energijo za dobrodelni namen. Društvo Rdeči noski bo v uporabo dobilo električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo pri teku vseh udeležencev maratona, oziroma za obdobje enega leta.

Po oceni izračuna, ki so ga pripravili na Institutu Jožef Stefan, bo povprečen maratonec s svojim tekom sprostil toliko mehanske energije, da bi z njo lahko 7 km poganjal električni avtomobil. Polmaratonec bi ga poganjal skoraj 4 km, tekač na 10 km pa slaba 2 km. Seveda ob predpostavki, da bi vso to energijo teka pretvorili v električno energijo. O tem, kako težko je mehansko delo ob teku pretvoriti v električno energijo in koliko moči je za to potrebne, sta se prepričali tudi Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu, in Metka Albreht, kostumografinja, mama in maratonka. Obe sta tudi preizkusili e-stezo, ki mehansko moč tekačev pretvarja v električno. Več o projektu Volkswagen Čista moč, ki tekaško energijo pretvarja v električno, preberite na www.čistamoč.si.

V kolikor bi tudi sami radi prispevali svojo energijo za dober namen - in pri tem preizkusili tudi e-stezo, se v vlogi tekača, tekaškega navdušenca ali navijača udeležite 23. Volkswagen Ljubljanskega maratona!

V. J.

Foto: Damjan Končar

foto_damjan_konc_ar.jpg