LJFW bo spremljalo pestro dogajanje na različnih lokacijah po Ljubljani

24. 10. 2017 // Scena / Napovednik

LJFW je teden mode v pravem pomenu, saj bo poleg modnih revij, na katerih se bo zvrstilo skoraj ​30 oblikovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Madžarske, obiskovalcem na voljo tudi bogat spremljevalni program.

Bogato dogajanje se bo tokrat pričelo 6. 11. 2017 ob 14. uri, v Desnem Atriju Mestne hiše, s kratko tiskovno konferenco in otvoritvijo razstave na temo trajnostne in odgovorne mode. Razstava ozavešča o trajnostnih procesih, cirkulaciji in odgovorni modni (upo)rabi ter povezuje trajnostno-kreativne procese in način kreairanja blagovne znamke ​Things I Miss​, zgodbo trajnostnih vlaken ECONYL® podjetja AquafilSLO ter estetiko kustusinje​​ razstave​​​ Špele ​​Pipan​. Razstava​​ bo​​ trajala​​ do​​12.​​ novembra​​ 2017,​​ vstop​​ je​​ prost.

Ekskluzivni​​ dogodek​​ Kozmetike​​ Afrodita

Ljubljanski teden mode bo s premierno predstavitvijo aktualne inovacije otvorila največja slovenska hiša lepote Kozmetika Afrodita. V svojih razvojnih laboratorijih je zasnovala obrazno linijo izdelkov HYDRA PATCH, ki jo odlikuje urban, sodoben ANTI-POLLUTION pristop do nege kože s trojno močjo hidratacije. V dokaz, da lahko kozmetika in moda hodita z roko v roki bodo v AFRODITINEM kotičku tako predstavili trenutno najbolj »fashion« obrazno linijo, ki poda odgovor na dve največji problematiki​​sodobnega​​ časa,​​ ki​​ zadevata​​ stanje​​ naše​​ kože​​ –​​ to​​ sta​​ dehidracija​​ in​​ okolje,​​ ki​​ nas​​ obdaja.

Natečaj​​ Mala​​ črna​​ oblekica ​​in​​ Showroom

Pentlja - Trgovina s konceptom, vsako leto v sodelovanju z LJFW pripravi natečaj, katerega osrednja tema je določen kos oblačila. Lani je bila to bela srajca, letos je to mala črna oblekica. Sodeluje lahko vsak, ki oblikuje in naredi obleko, ki sledi vsem kriterijem razpisa. Namen takšnih natečajev je predvsem, da skozi platformo natečaja oblikovalci pridejo do prodajnega mesta. Strokovna žirija LJFW bo izbrala tiste, ki se bodo v sklopu Ljubljanskega tedna mode predstavile​​ na​​ modni​​ reviji.

Tudi uradni showroom LJFW bo kot vedno v trgovini s konceptom Pentlja. Uradna otvoritev bo 15. novembra, ob 15. uri in 15 minut, izbrani kosi določenih oblikovalcev, ki se bodo predstavili na LJFW, pa bodo v redni prodaji vse do konca leta.

Beograd​​-​​Ljubljana

Čeprav nenehno poudarjamo pestro spremljevalno dogajanje v času trajanja LJFW, pa bo že nekaj dni pred uradno otvoritvijo, 29. oktobra na 42. Beograjskem tednu mode, pozornost ponovno pritegnila tudi slovenska moda. ​Petja Zorec je bila namreč opažena na svoji predstavitvi kolekcije Tristan v okviru pomladanskega natečaja ​Fashion Scout SEE​, zato so jo povabili na jesensko edicijo s predstavitvijo nove kolekcije Kostya za pomlad/poletje​​2018.

Na Beograjskem tednu mode se bodo, kot rezultat odličnega in konstantnega sodelovanja z LJFW, poleg Petje Zorec predstavili še trije slovenski oblikovalci, Sofija Urumovič​, ​M. Fiction in ​Lovro Ivančić​, in sicer na modni reviji NOIZZ FASHION AWARD. NOIZZ je priljubljen srbski lifestyle spletni portal, glas takoimenovane generacije C, katere glavna značilnost je želja po izražanju ustvarjalnosti.

Mladi​​ bodo​​ raziskovali​​ Plečnika

Svoje kolekcije bodo na FWLJ predstavili tudi študenti prvega in drugega letnika oblikovanja tekstilij in oblačil s Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, ki so v 1. semestru akademskega leta 2016/2017 ob 145. obletnici rojstva in 60. obletnici smrti slovitega arhitekta ​Jožeta Plečnika raziskovali njegova dela in jih na sodoben način preoblikovali v novo nastale forme oblačil.

Študenti 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil so oblikovali samostojne kolekcije z lastnimi zgodbami, s katerimi so kritično obravnavali ne samo naše, temveč tudi širše okolje. Proces dela je bil konceptualen in izredno oseben, razumevanje silhuet in materialov je seveda sorazmerno bogato, a obenem​​ premišljeno​​ zasnovano.

Komaj čakamo!

V. J.

Foto: Mimi Antolovič

Model: Laura, IMMORTAL Model Management

Oblačila: Pentlja - Trgovina s konceptom: KRIE / MAJA LESKOVŠEK /CELENI

ljfw_2017.jpg