Kako do bolj trajnostne garderobe?

10. 5. 2020 // Trendi / Tips & tricks

Glede na to, da smo v letu 2019 slišali veliko novic o podnebni krizi in tem, kako modna industrija škoduje našemu planetu, je čas, da tudi sami nekaj postorimo glede tega. Če ste zaradi vseh novic zmedeni in ne veste, kaj točno storiti - zavržti vsa oblačila 'hitrih' blagovnih znamk, kupovati le vintage oziroma sploh več ne kupovati oblačil, ste na pravem mestu. Priporočamo vam namreč, da za prvi korak k bolj trajnostni garderobi sprejmete odločitev, da boste namesto navadnega odslej kupovali le še organski bombaž.

Ne le, da je organski bombaž bolj prijazen do narave, nežnejši je tudi do naše kože. Ste vedeli, da se kar 25 % vseh pesticidov na svetu porabi za pridelavo bombaža? Ti odtekajo v zemljo, iz katere pa nato zraste hrana, ki jo uživajo živali in seveda tudi ljudje. Da vam bo stvar še bolj jasna, pa naj vam zaupamo, da se za vsak par kavbojk in majice pri proizvodnji porabi skoraj pol kilograma pesticidov in kemičnih gnojil! Seveda pa se dodajanje zdravju škodljivih kemikalij ne konča pri pridelavi bombaža, ampak se nadaljuje tudi pri izdelavi oblačil. Dodajajo se različne toksične snovi, kot so mehčalci, belila, težke kovine, amonijak in formaldehid, kar pomeni, da lahko bombaž le še stežka jemljemo kot naravni material.

Pri nakupu oblačil iz bombaža bodite v bodoče pozorni na oznako "organsko ali ekološko proizvedeno". Pri proizvodnji ekološkega bombaža se ne uporabljajo pesticidi, ampak kolobarjenje, namesto uporabe herbicidov se fizično odstranjuje plevel, rastline se ročno okopavajo. Vloženega je veliko več truda in dela, vendar imajo delavci zaradi tega boljše pogoje za delo, poleg tega pa je takšna pridelava tudi veliko bolj prijazna do narave. Ekološko proizveden bombaž ni strupen, je bolj vzdržljiv in mehkejši na dotik.

V. J.

Foto: Whowhatwear, Style Stalker

1.jpg