Kako stres in strah vplivata na naš imunski sistem

29. 4. 2020 // Wellness / Mind & spirit

Strah je čustvo, ki telesu sporoča, naj se bori ali beži. Vsi smo ga že izkusili, na primer ob vznemirljivi vožnji z vlaki, klicu zdravnika s pričakovanimi rezultati ali ob škripanju zavor ob nenadni zaustavitvi avta. Strah nas je lahko zaradi veliko stvari, a v zadnjem času nas je strah še bolj pogosto, kot običajno. V mislih imamo seveda koronavirus, ki ta trenutek plaši prebivalce celotnega sveta. Pomembno je, da si v trenutni situaciji ne dovolimo, da bi strah prevzel naš imunski sistem.

Po Cambridge Dictionary-ju je strah opredeljen kot "neprijetno čustvo ali misel, ki jo imate, ko vas prestraši ali zaskrbi nekaj nevarnega, bolečega ali slabega, ki se dogaja ali se lahko zgodi." Ta opredelitev vključuje možnost tega, kar se lahko "zgodi." Ne gre samo za oprijemljive nevarnosti, ampak tudi za priložnost za grožnjo.

Včasih svoje strahove projiciramo v prihodnost. Ta trenutek nas je tako strah, da bomo zboleli oziroma še huje, da bi zboleli naši bližnji. Da bomo izgubili službo, da ne bomo mogli odplačati kredita, da kmalu ne bomo imeli denarja za hrano. Strah ob takih mislih hitro preide v tesnobo.

Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se, ko izkusimo strah, zgodi sledeče: "Naši možgani (hipokampus in prefrontalna skorja) ocenijo grožnjo, ki spodbudi nadledvične žleze (nameščene nad ledvicami), da sprostijo hormone, vključno s kortizolom v krvni obtok. Kortizol poveča sladkor v krvnem obtoku in zavira prebavni in reproduktivni sistem. Prav tako zmanjšuje limfocite, vrsto belih krvnih celic, ki je najboljši prijatelj imunskega sistema. Bele krvne celice in njihova protitelesa med seboj komunicirajo z več virusi in se borijo proti njim".

Trenutno nas je strah sovražnika, ki ga ne moremo videti - koronavirusa. Stojimo več metrov stran od ljudi, že vsaj mesec dni nismo videli prijateljev, v javnosti nosimo maske in rokavice, roke umivamo večkrat na dan in se izogibamo druženju. Vse lepo in prav, a zavedati se moramo, da obsesivno preverjanje novic, stres zaradi izgube službe, spletno šolanje in razočaranje nad odpovedjo načrtov za prihodnost lahko rezultirajo v tesnobo, katere posledica je zmanjšanje količine zdravih celic za boj proti slabim celicam. Skrbi, stres, razočaranje in strah pred spremembami so lahko za naš imunski sistem prav tako nevarni kot sam virus.

Ko vam ob naslednjem branju / gledanju novic naraste srčni utrip, vaše roke pa postanejo potne, storite sledeče:

Osredotočite se na dihanje.

Objamite se, zaprite oči in si zašepetajte, da ste na varnem.

Pojdite na sprehod ali na vožnjo s kolesom.

Spijte pomirjevalni čaj in se zgodaj odpravite v posteljo.

Resnično počivajte.

Berite knjige.

Naredite nekaj asan joge.

V. J.

Foto: Unisplash / Vladislav Muslakov

vladislav-muslakov-cwiu33kgtoc-unsplash.jpg