To je najpomembnejša sestavina trajnega odnosa

6. 1. 2024 // Wellness / Mind & spirit

Ko so raziskovalci z univerze v Virginiji leta 2006 vprašali 3000 moških in žensk, kaj je najpomembnejša sestavina zakonske zveze, so pričakovali, da bodo odgovori "pogost seks", "dobra komunikacija" in "skupni interesi." Namesto tega je večina vprašanih dejala "velikodušnost". Presenečeni? Leta 2014 je raziskovalec John Gottman prijaznost in velikodušnost navedel kot dva najpomembnejša elementa trajne zveze, vse več študij pa velikodušnost povezuje s srečo na splošno.

Tu je nekaj najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti o velikodušnosti, še posebej, če jo želite vnesti v svoj partnerski odnos ....

1. Če niste naravno radodarni, se lahko tega naučite.

Študija iz hebrejske univerze iz leta 2007 je pokazala, da se nekateri ljudje rodijo bolj radodarni od drugih. "Raziskava je potrdila povezavo med človeškim DNK in altruizmom," je povedal vodilni raziskovalec dr. Ariel Knafo.

To ne pomeni, da ste obsojeni na sebičnost. Velikodušnost si zamislite kot mišico, ki je na začetku vadbe mlahava, sčasoma pa postane napeta in močna. Če želite biti radodarni, vadite, vadite in še enkrat, vadite!

2. Razviti duh velikodušnosti ne pomeni nujno samožrtvovanja.

Nikar samo ne dajajte, še slabše, če poskušate naklonjenost kupiti. Prava velikodušnost ne pričakuje stvari v zameno, ni velikodušna, ker bi se rada počutila nadrejeno ali bi si rada olajšala krivdo. Velikodušnost v zvezi ne pomeni zanikanja lastnih potreb, ampak razumevanje, da velikodušnost vpliva na skupno dobro. Sreča, samozavest in dobro počutje so povezani z uživanjem v skrbi za druge.

3. Velikodušnost vključuje odpuščanje, ki je bistvenega pomena za preprečevanje zamer.

Vsi odnosi so polni prepadov in nesoglasij. Manjše kršitve so storjene pogosto: zaupanje porušeno, obljuba pozabljena, pritožba, ki se zdi kot nepravična kritika. Pomembno je, da ste se pripravljeni opravičiti, spremeniti in slišati pritožbe partnerja. Z velikodušnostjo se naučimo, da je včasih bolje odpustiti kot kuhati zamero, ki se lahko razvije v dolgotrajno slabo voljo obeh vključenih in na koncu celo razpad zveze.

4. Velikodušnost vam pomaga pri spolnem življenju.

Dobra predigra se začne z velikodušnostjo. Ko partnerja vzburimo tako, da počnemo tisto, kar mu je všeč, in ne zgolj tisto, kar je všeč nam samim. Prav tako je velikega pomena, da partnerju sporočimo, da cenimo njegov trud. Omeniti velja, da velikodušnost ne pomeni, da privolimo v spolne odnose vsakič, ko to želi partner - vedno ste upravičeni reči "ne". Seveda velja tudi obratno - kar pomeni, da sprejmete partnerjev "ne" z ljubeznivostjo in razumevanjem, čeprav to ni tisto, kar želite slišati.

5. Eno najbolj pomembnih daril, ki jih lahko damo partnerju, je pozornost, sprejemanje in ljubeznivost.

Se še spomnite, kako ste na začetku zveze nenasitno spremljali partnerjeve pripovedi in si želeli izvedeti vse njegove skrivnosti? Uf, kako je endorfin v tistih časih divjal po vaših žilah! Po letih zveze se zna zgoditi, da pričnete ob njegovih nostalgičnah zgodbah zehati in zavijati z očmi. Nikar! Pozornost je eno najbolj pomembnih daril, ki jih lahko damo partnerju. Zatorej, opazujte, kako se počuti vaš partner, poslušajte njegove misli in ideje (tudi če ste jih že slišali ali zaradi utrujenosti nimate interesa).

Z velikodušnostjo si lahko medsebojno olajšata življenje, si odpuščata, poskrbita za iskre v postelji in poskrbita za manj stresno, zdravo in dolgotrajno partnersko zvezo.

V. J.

Foto: Unsplash / Toa Heftiba

11.jpg