Kako je vrtnarjenje koristno za naše zdravje?

14. 7. 2020 // Wellness / Mind & spirit

Če obožujete cvetlične in zelenjavne vrtove, a nikoli ne najdete časa, da bi ustvarile svojega, je morda zadnji čas, da to storite. Vzdrževanje domačega vrta ni dobro le zaradi lepšega videza doma, ki ga obdaja lepota cvetov in zelenja, ampak obstaja še nekaj razlogov za vrtnarjenje. Med drugim je urejanje domačega vrta blagodejno tudi za naše zdravje. Pa poglejmo, kako ...

Vzdrževanje vitke postave

Verjeli ali ne, delo na vrtu vsaj nekajkrat na teden vam lahko pomaga kuriti kalorije in posledično shujšati. Kopanje lukenj, odstranjevanje plevela in sajenje zahtevajo kar nekaj trdega dela in če to opravljamo redno, s tem vzdržujemo tudi vitko postavo. Pol urno okopavanje zahteva 150 kalorij, odstranjevanje plevela 156 kalorij in sajenje 135 kalorij.

Gradnja mišične mase

Z vsakim opravilom na vrtu boste povečali mišično moč. Premikanje velikih vreč, polnih zemlje, premikanje večjih posod za rastlinje, potiskanje samokolnic, okopavanje, ... vse to so opravila, ki kurijo kalorije in gradijo mišice!

Boj proti staranju

Z vrtnarjenjem lahko upočasnimo nekatere znake staranja. To so izguba prožnosti, trdnost sklepov, visok krvni tlak, holesterol, osteoporoza in srčne bolezni. Pritiskanje na samokolnico na primer pomaga vašim sklepom, medtem ko nenehno upogibanje in počepi pri grabljenju in pobiranju plevela pomagajo pri prožnosti. Morda boste ugotovili, da imate tudi večjo moč rok, saj morate pri vrtnarjenju nenehno oprijemati stvari različnih velikosti in oblik.

Zmanjševanje stresa

Dobro je znano, da katera koli oblika vadbe sprošča endorfine, ki pomagajo pri lajšanju stresa pri ljudeh. Pri vrtnarjenju to ni izjema. Poleg tega, da vrtnarjenje predstavlja obliko vadbe, je tudi dobra sprostitvena tehnika, saj pomaga umiriti um in telo.

Nudi občutek izpolnitve

Že samo občutek, da smo nekaj naredili, ko stopimo korak nazaj in občudujemo svoj čudovit vrt, je dovolj, da ne čutimo stresa in imamo dober nočni spanec. Z drugimi besedami, vrtnarjenje pomaga pozdraviti melanholično stran in posvetliti naš pogled na življenje.

Kar pridelamo, lahko pojemo

Ne samo da vrtnarjenje poleg vadbe nudi zadovoljstvo v obliki čudovitih in dišečih rož, na vrtu lahko pridelamo tudi slastne pridelke, s katerimi lahko nahranimo celotno družino in jih s tem spodbujamo, da jedo bolj zdravo in uravnoteženo hrano. Tudi, če nimate veliko prostora za vrt, lahko z uporabo večjih vrtnih loncev vgojite paradižnik, kumare, čilije, solato, začimbnice, jagode, limone in ostale barvite priboljške!

V. J.

Foto: @SBARUCHA

1.jpg