3 detox smutiji za prečiščevanje po praznikih

2. 1. 2024 // Wellness / Prehrana

Po božičnih praznikih, ki jih zaznamuje druženje ob velikih količinah hrane in pijače, pride čas za popraznični detox. Razstrupljanja telesa pa se nikar ne lotimo s stradanjem in pretiranim fitnes režimom, ampak bodimo do svojega telesa karseda nežni in potrpežljivi.

Poleg zmerno zahtevne telovadbe in sprehodov po svežem zraku v svoj vsakdan vključimo veliko svežega sadja in zelenjave, izogibajmo se predelani hrani, testenine, kruh in riž zamenjajmo za kamut in ječmen, rdeče meso pa za lososa in pusto belo meso. Ne pozabimo na zdrave maščobe v obliki avokada in oreščkov, saj bo le tako naše telo kar najbolje izkoristilo vitamine in minerale iz zaužitih jedi. Pri detoxu so odlična izbira tudi prečiščevalni smoothiji, ki naj vsebujejo kar največ omenjenih sestavin, nikakor pa ne smemo pozabiti na tekočino. Čez dan spijmo vsaj 8 velikih kozarcev vode ali zelenega čaja, po možnosti z dodatkom limone. Vitamin C je namreč ključnega pomena pri razstrupljanju ledvic in jeter.

Tukaj so 3 recepti za okusne, zdrave in barvite smuti napitke, s katerimi nadomestite kakšen obrok po praznikih - telo vam bo hvaležno!

1. Prečiščevalni zeleni smuti.

2. Jagodni smuti za hitrejšo presnovo.

3. Vijolični smuti po receptu Gwyneth Paltrow.

V. J.

Foto: California Strawberries

1.jpg