Kaj jesti po telovadbi, če želite shujšati?

7. 5. 2020 // Wellness / Prehrana

Dobra novica! Po treningu ni treba stradati, ampak jesti! In to obvezno!

Če želite shujšati ali pa le vzdrževati idealno telesno težo, je pomembno, da uživate prave sestavine ob pravem času. Da bi z vadbo dosegli kar najboljše rezultate, preverite, kaj moramo jesti pred in po vadbi.

Zdrava prehrana in vadba hodita z roko v roki. Če samo "športamo" in stradamo s tem ne naredimo nič dobrega za naše telo, še huje, s tem uničimo mišice. Po vadbi moramo poskrbeti za regeneracijo oziroma obnovo mišic, to pa storimo z gradbenimi elementi (ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe), ki se nahajajo v hrani.

Kaj in kdaj jesti pred vadbo?

Kosilo ali malico zaužijemo vsaj dve uri pred vadbo, saj se tako izognemo slabosti, oteženemu dihanju in občutku polnega trebuha. Obrok naj bo uravnotežen in sestavljen iz zgoraj omenjenih gradnikov. Idelen obrok je na primer polovica krožnika zelenjave in/ali sadja, četrtino naj zaseda piščančje meso ali riba, preostalo četrtino pa kvinoja, polnozrnat riž ali polnozrnat kruh.

Kaj in kdaj jesti po vadbi?

Po končanem treningu je potrebno jesti. In to takoj! Le tako si bo telo opomoglo od naporne vadbe, z zdravim obrokom pa bomo pospešili regeneracijo ter rast mišic.

Idealna kombinacija sta banana in jogurt, ki ju lahko posujete s pestjo orehov ali mandljev.

V. J.

Foto: Popsugar, Getty Images, Hiraman

1.jpg