Prelisičite svoje hormončke lakote!

8. 5. 2021 // Wellness / Prehrana

Dejstvo je, da je od hormonov lakote odvisno, ali si želite jabolka ali kup sladoleda, saj nam oni narekujejo, da smo lačni, včasih celo sestradani. Nikar pa še ne vrzite puške v koruzo, saj se lahko naučite obnašati tako, da jih boste obvladovali vi in ne oni vas. Preberite si spodnje nasvete, stopite v stik z lastnim telesom in pot do vaše sanjske postave bo veliko lažja.

Zagotovite si dovolj spanja

Pomanjkanje spanca lahko povzroči hormonsko neravnovesje, med drugim lahko popolnoma pobesni tudi hormon lakote. V posteljo odhajajte zgodaj, priporočljivo pa je spati od 7 do 9 ur. Tako bo vaše telo naslednji dan več kot pripravljeno na nove vrhunske dosežke.

Med menstruacijo se izogibajte preveliki količini soli

Med menstruacijo ima veliko žensk poželenje po čipsu, pici in drugih močno soljenih živilih. Če se skušnjavi ne uprete, hormoni lakote podivjajo in vas naredijo le še bolj lačne. Željo po soli raje potešite z zelenjavnimi paličicami, ki jih lahko pomakate v humus. Tako se boste izognili novim napadom lakote.

Uživajte kompleksne ogljikove hidrate

Količino hormonov lahko nadzorujete tudi s pravilno in uravnoteženo prehrano. Uživajte dovolj zelenjave, polnozrnatih živil in pustih beljakovin. Vaša občutka sitosti in lakote se tako ne bosta menjavala prehitro in nepričakovano.

Ne razburjajte se zaradi malenkosti

To je sicer veliko lažje reči kot storiti, toda zaradi stresa se v kri izloča več hormona kortizola, ki je povezan s pridobivanjem telesne teže. Globoko vdihnite in se prepričajte, da se bodo stvari odvile v pravo smer, če boste tudi vi sami na dogodke znali gledati bolj pozitivno.

Vsak dan se gibajte

Grelin je hormon, ki povečuje občutek lakote. Njegova količina je največja, ko je od trenutka, ko ste nazadnje jedli, minilo že nekaj časa. Če se želite upreti skušnjavi, se odpravite na kratek 45-minutni trening. Ta bo vaše hormone lakote uravnovesil in preprečil številna nepotrebna hrepenjenja po nezdravi hrani.

Jejte zdrave prigrizke

Ženskam se količina estrogena skozi mesec spreminja z ovulacijo in menstruacijo, zato imajo hormoni lakote nanje neverjeten vpliv. Prelisičite jih z več manjšimi prigrizki in obroki čez dan, pa boste povsem zadovoljni.

Sproščajte se

Če želite imeti vaše hormone lakote povsem v oblasti, poskrbite za dovolj sprostitve in počitka. Pomagala vam bo tudi meditacija. Če si boste samo zase na dan vzeli le 10 minut, bodo vaši hormoni veliko bolj uravnoteženi, o vaših obrokih pa se boste tudi lažje odločali s trezno glavo.

P.C.

Foto: Unsplah / Tracey Hocking

tracey-hocking-5n1glvump10-unsplash.jpg