Sadje, ki ga spomladi in poleti uživamo za lepšo polt

23. 6. 2024 // Wellness / Prehrana

Končno je tu poletje, ko je svežega sadja in zelenjave v izobilju. S tem pa tudi čas, ko lahko svoje telo napolnimo z vitamini in minerali, ki ne delujejo dobrodejno le na naše počutje in imunski sistem, ampak tudi na stanje naše kože in posledično na naš dober videz.

Tokrat vam predstavljamo nekaj čudežnih sestavnin sadja, ki vplivajo na obnavljanje in čiščenje kože ter ohranjanje mladostnega in svežega videza. Da boste to poletje izgledale nadvse sveže, si za zajtrk in malico privoščite ...

Banane

Sadež bogat z vitamini A, B , C, D in E ima tudi veliko vlaknin, mineralov, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. Deluje pri jačanju imunskega sistema in preprečevanju številnih bolezni ter ohranja mladostni videz kože. Banane lahko uživamo med obroki, kot izredno hranjiv prigrizek ali pa si naredimo enostavno masko z banano in medom za sijočo kožo.

Limona

Limona je polna encimov, sadnih kislin in vitamina C, zaradi česar je odlična kot čistilo za akne in nečisto kožo. Če vsako jutro spijete en kozarec vode z limono in medom na prazen želodec, boste naredili veliko za čiščenje kože in tudi za zmago protu celulitu. Lahko jo vporabljate tudi kot piling saj z lahkoto odstranjuje mrtve celice s kože.

Pomaranče

Pomaranče so bogate z vitaminom C, vlakninami, folno kislino, pektinom in beta karotenom. Vse te sestavine pa vplivajo na nastanek kolagena in tako ohranjajo mladosten videz kože. Pomagajo tudi pri razstrupljanju in varujejo kožo pred izsušitvijo. Uporaba pomarančinega soka je primerna za vse tipe kože, koščke pomarančine lupine pa lahko vporabimo kot izvrsten piling. Pri tem pazite da izbirate pomaranče ekološke vzgoje.

Jabolko

Jabolko ima veliko vitaminov (C, A, E, B), betakarotena, mineralov, kalija, kalcija, fosforja, magnezija, pektina. Vse te sestavine pomirjajo in mehčajo kožo ter ohranjajo njen mladosten videz. Vplivajo tudi na zmanjšanje gub ter čistijo kožo. Odlično, enostavno in hitro masko, ki poskrbi za svež videz, naredite tako, da stisnjeno jabolko premešate z medom in nanesite na obraz. Ko se posuši, masko nežno sperete z mlačno vodo.

Papaja

Papaja je odličen vir vitamina C, ki pomaga varovati kožne celice ter ohranja mladosten videz kože. Prav tako pomaga pri nastanku kolagena in varuje pred škodljivimi učinki sonca. Papaja vsebuje tudi encim papain, ki nežno neguje in ohranja kožo zdravo. Olupek papaje se prav tako lahko uporabi za piling kože. Papaja je tudi odličen antioksidant in čistilec kože. Masko lahko naredite iz zmiksane papaje ter 2 žlic medu oziroma jogurta.

V. J.

Foto: Stocksy United

1.jpg