Z najljubšo jesensko začimbo do manj kilogramov

12. 10. 2020 // Wellness / Prehrana

Cimet je naša najljubša jesenska začimba. Posipamo jo povsod - po kavi, zavitkih, pitah, ovseni kaši in še bi lahko naštevali. Njen vonj je dražljiv, pričara občutek topline, domačnosti in užitka. In ne samo to, tudi pripomore k hitrejšemu metabolizmu in posledično - hujšanju! To pa je vsekakor dobra novica, kajne?

Cimet pozitivno vpliva na naše zdravje

Cimet je začimba oziroma dišavnica, ki so si jo včasih lahko privoščili le zelo bogati, danes pa je dostopna vsem. Poleg tega, da ima dober okus in vonj, tudi pozitivno vpliva na naše zdravje. Je dober vir železa, mangana in kalcija ter tako odlično deluje na boljšo odpornost imunskega sistema. Ščepec cimeta v čaju na dan na primer pomaga pri prehladu, znižuje raven holesterola, krvnega sladkorja ter krvnega tlaka. Poleg tega blaži napihnjenost, vetrove ter druge prebavne težave, slovi pa tudi kot naravni antibiotik.

Kaj pa negativni učinki?

Tako kot z vsemi dobrimi stvarmi, tudi s cimetom ne gre pretiravati. Strokovnjaki priporočajo, da se ne zaužije več kot dve žlički cimeta na dan. Cimet je lahko škodljiv za ljudi, ki imajo težave z želodcem, kot so na primer razjede na želodcu, prav tako pa ni priporočljiv za vse tiste, ki imajo težave s srcem in nereden srčni utrip.

Hujšajmo s cimetom

S cimetom lahko tudi hujšamo. Začimba ima namreč moč, da ogreje naše telo, kar pripomore k hitrejši presnovi in prebavi, predvsem glukoze, kar posledično prepreči kopičenje maščob v telesu. Poleg tega daje tudi občutek sitosti, kar še dodatno prispeva k uspešnemu boju z odvečnimi kilogrami!

Kako ga uživamo?

Cimeta ne uživajte le v kombinaciji s kaloričnimi napitki in sladicami, ampak ga dodajte tudi ovseni kaši in čaju. Čaju poljubnega okusa primešajte polovico čajne žličke cimeta in žličko medu ter z napitkom zdravo pričnite dan!

V. J.

Foto: Unsplash / Sarah Gualtieri

sarah-gualtieri-jwcfc_jcxom-unsplash.jpg