Ste vedeli, da občutljiva koža ni vrsta kože, ampak stanje?

15. 8. 2021 // Wellness / Telo

Ali ste se kdaj spraševali, ali imate občutljivo kožo? Prva stvar, ki jo morate vedeti, je, da to ni vrsta kože, ampak stanje. Običajno se opisuje kot koža, ki je bolj dovzetna ali občutljiva za različne dejavnike, ki povzročajo različne reakcije.

Kako veste, da je vaša koža občutljiva?

Najpreprostejši način za določitev občutljivosti vaše kože je spremljanje njenih reakcij. Reakcije občutljivosti so običajno kratkoročne in različne intenzitete, vendar je to lahko v celoti odvisno od vaše kože in se lahko kažejo v obliki enega ali več naslednjih pojavov:

  • srbenje
  • pekoč občutek
  • občutek vročine/žarjenja
  • rdečica
  • zbadanje

Kakšna je razlika med občutljivo in alergično kožo?

Normalna koža lahko postane občutljiva, ko je njena pregradna funkcija oslabljena, kar lahko privede do zmanjšane tolerance. To se zgodi, ko se kožna pregrada izsuši, zaradi česar pride do izgube vode in večje razširjenosti občutljivosti kože. Znaki občutljive kože so lahko vnetna reakcija, ki je ne povzroči neka specifična snov, medtem ko je alergija nenormalna reakcija, ki je odvisna od stika s tujimi snovmi ali alergeni. Pri osebah, ki niso alergične, ta stik ne bo povzročil reakcije. Mnogi izdelki za nego kože so oblikovani kot hipoalergenski, da bi zmanjšali možnost alergijskih reakcij. Vendar pa hipoalergenska oznaka ne pomeni nujno, da na vaši občutljivi koži ne bo prišlo do reakcij.

Kdaj se pojavijo reakcije občutljivosti?

Občutljiva koža ima zaradi svoje narave višji prag reaktivnosti na zunanje dejavnike ali spremembe v okolju v primerjavi z neobčutljivo kožo. Vanje lahko sodijo:

  • Spremembe temperature (zlasti ob prisotnosti močnega vetra, mraza ali vročine)
  • Onesnaževanje
  • Neprimerna rutina za nego/lepoto kože (npr. uporaba neustreznih izdelkov)
  • Stres
  • Suha koža

Kako zmanjšati občutljivost kože?

Najboljši način za zmanjšanje občutljivosti kože je dobra nega. To lahko pomeni prenovo lepotne rutine, da bo vključevala:

Samo naravne izdelke

Ti izdelki bi morali vsebovati čim manjše število sestavin.

Pomirjevalne aktivne sestavine

Kot je npr. termalna voda. Pomembno je ohranjati zaščitno pregrado kože in jo zaščititi pred zunanjimi dejavniki. To je mogoče doseči z izbiro vlažilnih in hranljivih izdelkov, ki v trenutku pomirijo kožo in ji zagotovijo občutek udobja. Tretma mora nuditi pravo ravnovesje med toleranco in učinkovitostjo.

Blago rutino čiščenja

Izogibajte se uporabi izdelkov, ki vsebujejo močne detergente ali dražilne snovi, in izdelke nežno nanašajte na kožo.

Formule, ki so preizkušene na občutljivi koži

Ena izmed formul, ki pašejo občutljivi koži, je vsekakor Vichyjeva linija Aqualia Thermal. Izdelki so primerni za občutljivo kožo, ker vsebujejo sestavine, ki so nežne do občutljive kože. Študije so bile izvedene na osebah z občutljivo kožo in njihova toleranca je bila spremljana pod dermatološkim nadzorom v zunanjih kliničnih raziskovalnih centrih. 97 % sestavin v izdelkih iz linije Aqualia Thermal je naravnega izvora in vsebujejo samo 20 sestavin, zaradi česar so idealna rešitev za vlaženje in pomiritev občutljive kože.

V. J.

Foto: Vichy

aqualia_thermal_2.jpgaqualia_thermal_1.jpgaqualia_thermal_4.jpg