Kaj storiti ob sončnih opeklinah?

24. 6. 2021 // Wellness / Telo

Čas sončenja je tu, zato je priročno imeti pri sebi tudi nekaj, kar lajša posledice morebitnih sončnih opeklin. Najbolje je sicer, da do njih sploh ne pride, toda včasih nam zadeve kljub vsemu uidejo izpod nadzora. Založite se s spodaj naštetimi zadevami.

1. Aloja (Aloe Vera)

Verjetno niste taka srečnica, da bi vam ta izredno uporabna rastlina uspevala kar doma. Če pa že, potem odtrgajte del lista in iztisnite gel. Porazdelite ga po prizadetih delih kože in počakajte, da se popolnoma vpije. Takoj boste začutili olajšanje. Izvlečke aloje vsebuje tudi večina gelov in losjonov, ki so namenjeni rabi po sončenju, zato vam bodo ustrezali tudi ti.

2. Hladna voda

Hladna voda sicer ne bo imela dolgotrajnih učinkov, toda v tistem kritičnem trenutku vam bo olajšala pekoči občutek. Nekaj minut se lahko namakate v hladni kopeli ali bazenu, lahko pa si pripravite tudi hladne obkladke. Tovrstna osvežitev bo delovala takoj, poleg tega pa vam ne bo naredila nepotrebnih novih stroškov.

3. Zeleni čaj

Zgoraj omenjene vodne obkladke lahko obogatite tudi z zelenim čajem. Naprej ga skuhajte, nato rahlo ohladite in že bo pripravljen za uporabo. Zeleni čaj je sicer znan tudi po številnih drugih blagodejnih vplivih na zdravje kože.

4. Kumare

Verjetno ste že videli žensko s čistilno masko na obrazu in kumaricah na očeh, ki dokazano zmanjšujejo podočnjake. Zadnje čase pa se jih vedno več uporablja tudi za lajšanje sončnih opeklin. Kumaro narežite na rezine in z njimi rahlo podrgnite po pordelih delih, nato pa koščke na koži pustite še nekaj časa.

5. Kis

Morda se vam bo zdelo smešno in celo nekoliko neprijetno, toda kis preprečuje in lajša pekoč občutek ob sončnih opeklinah, poleg tega pa preprečuje srbečico, ki je posledica hudih opeklin. Je odlični nadomestek lekarniških pripravkov brez recepta. Lahko ga uporabite v obliki obkladkov ali pa ga nekaj dodate v hladno kopel, v kateri se boste nekaj časa namakali.

P.C.

Foto: Unsplash / Ryan Christodoulou

ryan-christodoulou-ldrsj3cjauy-unsplash.jpg