Kako se znebiti sezonskih alergij?

2. 4. 2024 // Wellness / Telo

Obstaja veliko načinov, kako se znebiti sezonskih alergij naravno in brez tablet. Včasih smo zaradi kihanja in smrkanja jemali Claritin, pa tudi to zdravilo ni vedno delovalo. Prav zaradi tega smo preizkusili nekaj naravnih metod, s katerimi smo se uspešno znebili sezonskih alergij po naravni poti. Preizkusite jih tudi vi in morda vam to pomlad ne bo potrebno jemati tablet proti alergijam!

Jejte surov lokalni med

Uživanje surovega lokalnega meda je po našem mnenju eden najboljših načinov za boj proti sezonskim alergijam. V prehrano vključite med svojega lokalnega čebelarja - lokalno pridelan med ima namreč antibakterijske lastnosti, s katerimi se uspešno bori proti obstoječim alergenom v telesu. Med prav tako vsebuje nekaj alergenov (na primer cvetni prah), ki jih čebele pobirajo iz prostora, v katerem živite. To pomeni, da se bo vaše telo postopoma prilagodilo na te alergene, vaš imunski sistem pa v sezoni alergij ne bo več reagiral nanje.

Prehranska dopolnila

Vitamin C, antioksidant kvercetin, bromelain, list škrlatne koprive in aminokislina NAC se uspešno borijo proti sezonskim alergijam. Njihova kombinacija je uspešna pri čiščenju sinusov in pljuč.

Izpiranje

Ste že slišali za neti loto posodice? Z njimi po jogijski metodi prečistite sluzi iz nosnih poti in uravnovesite pretok zraka in prane skozi nosnici. Uporabite lahko tudi manjši čajnik. Voda mora biti telesne temperature in zmešana s soljo v razmerju dveh čajnih žličk na liter vode. Taka mešanica vode in soli se imenuje fiziološka raztopina in vsebuje enako koncentracijo soli, kot jo imajo celice v našem telesu. Soli ne sme biti ne preveč in ne premalo, zato da je osmozni pritisk vode enak osmoznemu pritisku telesne tekočine. Če začutite pekoč občutek ali bolečino v nosu, pomeni, da je v vodi premalo ali preveč soli.

Pitje čaja iz sladkega korena

Verjeli ali ne, pitje sladkega čaja vam bo pomagalo pri vaših sezonskih alergijah. Pravzaprav bo pomagalo karkoli, ki vsebuje koren licorice. Koren sladkega korena naj bi vplival na lažje dihanje in pripomogel k čiščenju pljuč.

Uporaba difuzorja

Uporaba difuzorja lahko pomaga pri zamašenih nosnicah zaradi alergij. Difuzorji so naprave, ki za osvežitev zraka uporabljajo vodo in eterična olja. Če redno uporabljate difuzor z eteričnimi olji - predvsem oljem poprove mete - se boste sčasoma verijetno uspešno poslovili od alergij! Eterično olje poprove mete je zelo močno in vonj bo resnično očistil vaše sinuse. Lahko uporabite tudi vrelo vodo s kapljicami poprove mete, nad katero postavite obraz in glavo pokrijete z brisačo. Zaprite oči in počakajte, da vam para očisti nosne poti.

Povečajte vnos omega-3 maščobnih kislin

Avtoimunski odziv, ki ga sprožijo sezonske alergije, lahko povzroči vnetje na različnih mestih v telesu. Če se želite trajno znebiti svojih alergij, morate zmanjšati to vnetje. Uživanje hrane z veliko omega-3 maščobnih kislin dokazano zmanjšuje vnetja v telesu. Zdrave omega-3 maščobne kisline vsebujejo: lanena semena, chia semena, konopljina semena, avokado, jajca in ribje olje.

Dodatki s probiotiki

Dobre bakterije v našem prebavnem traktu so nujnega pomena za zdravo telo in odpornost le-tega proti alergijam. Dokazano je, da probiotiki vplivajo na naš imunski sistem in posledično pri boju proti alergijam. V svojo prehrano vključite jogurt, kefir, kombučo in tempeh!

V. J.

Foto: @RETOUCHINGACADEMY

1.jpg