Kdaj je bolje telovaditi - zjutraj ali zvečer?

13. 3. 2022 // Wellness / Telo

Nekateri trdijo, da obstaja del dneva, ko je najbolje telovaditi. Vendarle pa smo s pomočjo raziskave na medmrežju izvedeli, da se nam s tem ni več potrebno obremenjevati, saj je pri vadbi najbolj pomembno, da je le ta redna.

Čeprav se na medmrežju širijo govorice o idealnem delu dneva za telovadbo, za zdaj še nobena študija ni dokazala, da bi bilo bolje telovaditi zjutraj ali zvečer. Dejstvo je, da je enostavno bolje telovaditi takrat, ko imamo čas za to ter da vadbo opravljamo redno.

Človeško telo ima svoj ritem. Tako kot se prebuja in zaspi ob določeni uri, ter si vsak dan zaželi jesti ob istem času, se enako navadi tudi na čas vadbe. Na to ne vpliva niti to, če smo jutranji ali večerni tip človeka. Strokovnjaki so odkrili, da telo za takšne prilagoditve potrebuje okoli mesec dni.

Nekateri se bojijo, da zaradi vadbe, ki povzroči dvig energije, ne bodo mogli pravočasno zaspati. Toda tudi ta strah je brez podlage, če le telovadite vsaj dve uri preden ležete v posteljo. Telovadba v katerem koli delu dneva celo dokazano izboljšuje kakovost spanca.

Nekateri so mnenja, da je bolje telovaditi zjutraj, saj gibanje spodbudi metabolizem, zaradi česar je lažje ohranjati vitko linijo. Tudi s tem se nam ni potrebno obremenjevati, saj s telovadbo porabimo kalorije v katerem koli delu dneva.

V. J.

Foto: Byrdie

screen_shot_2018-04-23_at_11_30_02.jpg