Kdaj je najbolje telovaditi?

4. 5. 2024 // Wellness / Telo

Čeprav se na internetu in v garderobah v fitnesih širijo govorice o idealnem dnevu dela za telovadbo, za zdaj še nobena študija ni dokazala, da bi bilo bolje telovaditi zjutraj ali zvečer. Dejstvo je, da je enostavno bolje telovaditi takrat, ko imamo enostavno čas za to ter da vadbo opravljamo redno.

Človeško telo ima svoj ritem. Tako kot se prebuja in zaspi ob določeni uri, ter si vsak dan zaželi jesti ob istem času, se enako navadi tudi na čas vadbe. Na to ne vpliva niti to, če smo jutranji ali večerni tip človeka. Strokovnjaki so odkrili, da telo za takšne prilagoditve potrebuje okoli mesec dni.

Nekateri se bojijo, da zaradi vadbe, ki povzroči dvig energije, ne bodo mogli pravočasno zaspati. Toda tudi ta strah je brez podlage, če le telovadite vsaj dve uri, preden ležete v posteljo. Telovadba v katerem koli delu dneva celo dokazano izboljšuje kakovost spanca.

Nekateri so mnenja, da je bolje telovaditi zjutraj, saj gibanje spodbudi metabolizem, zaradi česar je lažje ohranjati vitko linijo. Tudi s tem se nam ni potrebno obremenjevati, saj s telovadbo porabimo kalorije v katerem koli delu dneva.

Za vse, ki se pripravljate na maraton oziroma podoben športni izziv pa še nasvet - v kolikor boste trenirali v času, ko bo dogodek tudi potekal, bo vaš rezultat še boljši!

V. J.

Foto: Victoria's Secret

1_1.jpg