10 nasvetov za boljše fotografije s potovanj

24. 7. 2022 // Lifestyle / Potovanje

Če pogledamo na socialna omrežja, lahko rečemo, da so osupljivo lepe potovalne fotografije ta trenutek norma, vendarle pa obstaja kar nekaj nepotrebnih mitov, na katere morate pozabiti, če želite tudi vi objavljati čudovite fotografije s potovanj. Na primer, za izdelavo dih jemajoče fotografije ne potrebujete nujno dragega fotoaparata, ampak je za to dovolj že pametni telefon.

Pa poglejmo, kako lahko v 10 korakih izboljšamo svojo potovalno fotografijo ...

1. Kot smo že omenili - za popolno fotografijo ni pomembna cena vašega fotoaparata. Ne obremenjujte se s tistim, česar nimate, ampak uporabite tisto, kar imate - na primer vaš pametni telefon!

2. Poskusite se držati pravila tretjin in subjekta oziroma objekta na fotografiji nikoli ne postavite na sredo fotografije. Vsak prizor v mislih razdelite na devet enakih delov z dvema vodoravnima in dvema pokončnima črtama. Nekateri fotoaparati imajo zaslon že razdeljen s črtami, da je vse skupaj lažje. Črte in njihova štiri sečišča so linije in točke, na katere postavite pomembne reči. Pravilo lahko seveda tudi kršite.

3. Bodite potrpežljivi. Za popoln posnetek je potrebno počakati na pravilen trenutek, oziroma ga ustvariti. Položite školjko v peneče se morje, fotografirajte celoten potek sončnega zahoda, počakajte, da na fotografiji ne bo nobenega mimoidočega ...

4. Povejte zgodbo. S fotografijo poskusite sporočiti, kaj ste v določenem trenutku čutili o osebi, pokrajini, sezoni ali kraju. Viralne fotografije velikokrat pripovedujejo zgodbo in so prav zato tako polne navdiha.

5. Izogibajte se selfijem in za fotografijo prosite prijatelja, naključnega mimoidočega ali pa za fotografijo uporabite sprožilec in stativ.

6. Za dobro fotografijo je zelo pomembna svetloba. Priporočamo vam fotografiranje ob 'zlati uri', torej kakšno uro pred sončnim zahodom, in zjutraj, takoj po sončnem vzhodu. Takrat je svetloba še posebej čarobna.

7. Za divje posnetke bodite divji tudi vi. Pojdite ven tudi v nevihti, odprite okno med vožnjo, splezajte na vrh gore. Pri tem bodite previdni in poskrbite za varnost - za fotografije ne gre tvegati poškodbe ali hujšega.

8. Poglejte gor. Na potovanjih, še posebej v metropolah, kjer je veliko čudovite arhitekture, nikoli ne pozabite gledati gor! Poiščite zanimive kote in motive, kot so zanimivi strešniki, ograje in balkoni. Druga perspektiva odpre popolnoma drug svet.

8. Včasih so pri fotografiranju dobrodošli pripomočki, kot so širokokotni objektivi in ​​makro objektivi, ki poskrbijo za dramatičnost fotografij. Razlika bo očitna!

9. Velikokrat je urejanje fotografije tisto, ki je krivo, da fotografija resnično izstopa. Včasih je dovolj že filter, spet drugič je potrebno malce več fotošopiranja. Naučite se osnov le-tega in vaše fotografije bodo na socialnih omrežjih veliko bolj uspešne!

10. Tako kot vedno, je tudi pri fotografiji pomembna vaja. Tudi, če niste naravno nadarjeni za fotografijo, lahko s posnemanjem drugih, opazovanjem, vajo in trudom naredite veliko. Fotografirajte kjer koli že ste in poskušajte ujeti lepoto v vsakem trenutku dneva!

V. J.

Foto: Unsplash/Joseph Pearson

joseph-pearson-tcgts6dr-oq-unsplash.jpg