Pianistka Matea Leko vabi na čarobni večer glasbe

6. 6. 2024 // Scena / Dogodki

Hrvaška pianistka Matea Leko bo prvič nastopila v Ljubljani in predstavila svoj koncertni cikel in glasbeni koncept z naslovom »Musical Stories by Matea Leko«. Koncert bo v soboto, 8. junija, ob 19.30 na Ljubljanskem gradu, v Hribarjevi dvorani. Gostje lahko pričakujejo vrhunsko izvedbo ene najbolj nadarjenih hrvaških pianistk in sproščeno vzdušje s konceptom dobrega počutja, ki ga Matea Leko povezuje z uživanjem v mojstrovinah iz sveta klasične ali filmske glasbe.

Ob Matei Leko bo nastopila belgijska violinistka Maya Levy, ki prihaja iz Pariza s svojo violino Guarneri. Mlado violinistko je BBC nedavno razglasil za »vzhajajočo zvezdo«. Med odmevnejšimi nastopi Maye Levy je nastop na poslovilni slovesnosti nemške kanclerke Angele Merkel.

»Musical Stories by Matea Leko« je koncert, od katerega občinstvo pričakuje nekoliko drugačno izvedbo klasične glasbe. Hrvaška pianistka svojo glasbeno virtuoznost prenaša skozi glasbo, pa tudi skozi kratke zgodbe o glasbenih delih in njihovih avtorjih. Srečna ali nesrečna ljubezen, boj za preživetje, skrb za veliko družino, zdravstvene težave ali velikanska priljubljenost – vse to so teme, ki so spremljale glasbenike tistega časa in navdihnile nastanek nekaterih najbolj znanih glasbenih mojstrovin, ki jih pianistka predstavi občinstvu med nastopom.

S konceptom »Musical Stories « želi Matea Leko spodbuditi skrb za duševno zdravje.

»Musical Stories kot koncept so nastale v času pandemije koronavirusa. Živim na Cipru in tam je bilo gibanje izjemno omejeno, vsi stiki z mojim občinstvom so se ustavili in tako se je rodil YouTube kanal Musical Stories by Matea Leko. Vsi skupaj smo našli tolažbo v glasbi, moje nastope pa si je v kratkem času ogledalo več kot tri milijone. Takšno zanimanje me je spodbudilo, da sem koncept še razvila in predstavila v živo. Izjemno se veselim prvega nastopa v Ljubljani, ker vem, da je to mesto, ki ima prefinjen odnos do umetnosti in ceni estetiko v vseh pogledih. Poleg tega nastop v očarljivi Ljubljani obeta večer, ki bi se lahko že malo prej spremenil v sen kresne noči,« napoveduje Matea Leko.

Matei Leko in Mayi Levy se bosta v pogovornem delu dogodka pridružila igralka in pisateljica Zvezdana Mlakar ter slikar Miha Murn.

Poleg glasbenih zgodb in koncepta dobrega počutja si lahko gostje privoščite tudi pijačo dobrodošlice v sproščenem vzdušju med koncertom in po njem.

Foto: PR

matea_leko_1.jpeg