5 pogostih napak v odnosih

9. 5. 2020 // Wellness / Mind & spirit

Vsak od nas je že kdaj v življenju svoje ljubezensko življenje opisal s terminom "zapleteno je". Zmenki pomenijo učenje in pri učenju prihaja do napak, ki vodijo v zaplete, prepire in razhajanja. Vse dobro, dokler napak ne ponavljate in se iz njih raje učite, jih jemljete kot priložnost za rast. A kaj, ko mnogi izmed nas ponavljamo vedno iste napake in tako vztrajamo v enih in istih vzorcih ter posledično odnosih? Če si tudi vi želite najti izhod iz tega nesrečnega cikla, je tukaj pet napak v odnosih, ki jih kolektivno ponavljamo in za katere si želimo, da bi jih premagali. Pa poglejmo, kako ...

1. Argument »Zmaga«
Nekateri med nami pristopamo do nesoglasij v odnosih, kot odvetniki, ki se borijo za zmago v tožbi. Osredotočeni smo na dokazovanje zmote našega nasprotnika. Takšno vedenje pa rado vodi do zamer v odnosu. Pozabite na zmago in raje pomislite na to, kaj bi bilo resnično dobro za vaju - oba! Poskušajte razumeti partnerja in vsake pripombe ne razumite kot napada ali kritike. Še dodaten nasvet: ne glede na to, kaj imate povedati, to povejte prijazno in spoštljivo.

2. Postavljanje meja
V poskusnih obdobjih na začetku zveze velikokrat pozabimo na postavljanje meja, ki so temelj dolgotrajnega odnosa. Namesto, da to ponavljamo v nedogled, se naslednjič na začetku zveze postavimo zase v točkah, ki so nam resnično pomembne. Partnerju povejte kaj vam je všeč in kakšna so vaša pričakovanja - le tako v prihodnosti glede le-teh ne bo prihajalo do nesoglasij! Ko gre za lastnosti življenjskega partnerja (kot so smisel za humor, zvestoba in sočutje), ne pristajajte na manj. Vaše ljubezensko življenje bo toliko boljše, ko boste vedeli in dali jasno vedeti, kakšen odnos želite!

3. Deljenje vseh podrobnosti
Če se zdi vaše življenje kot serija Seks v mestu, saj prijateljicam na brunchih vedno zaupate vse skrivnosti vajinega odnosa in se nad njim tudi pogosto pritožujete, ni nič čudnega, če se vaše zveze vedno končajo. Deljenje vseh podorbnosti o odnosu poruši zaupanje v vajin odnos, ni produktivno in vas osredotoči na negativno. Raje kot, da se pritožujete prijateljicam, komunicirajte s partnerjem. Odpravite težavo v njeni korenini in zgradite boljši odnos, namesto da se osredotočate na negativno. S prijateljicami pa se namesto o fantih pogovarjajte še o ciljih, sanjah in ostalih zanimivih stvareh.

4. Posnemanje "popolnih življenj" z družbenih medijev
Nič ni hujšega, kot posnemanje navidezno srečnih življenj z družbenih medijev, še huje, če na podlagi fotografij njegove bivše, sklepate o njuni zvezi. Ok, poguglajte ga in se prepričajte, da ni zločinec. Vse ostalo pa pustite pri miru in ga raje spoznajte v živo.

5. Bodite pošteni sami do sebe
Kolikokrat ste se zaradi strahu pred zavrnitvijo odločili za zavrnitev povabila na zmenek? Kolikokrat ste se zatekli k neiskrenosti, ker niste hoteli nekoga prizadeti? Kaj pa časi, ko ste rekli "da", vendar ste v resnici mislili "ne?" Vsi smo že zakrivili kakšnega od teh zločinov in čas je, da s takim nekonstruktivnim vedenjem enkrat za vselej opravimo. Klišejsko, vendar resnično: poštenost je res najboljša politika! Strahu pred zavrnitvijo pokažite sredinec in končno povejte po resnici, kako se počutite. Prava oseba vam bo dopustila, da boste brutalno pošteni - tudi do samih sebe!

V. J.

Foto: The Every Girl / Instagram / @jessannkirby

2.jpg