7 zlatih pravil za organizacijo vašega doma


Ne glede na to, ali ste razočarani nad tem, kako natrpan je vaš dom vedno videti, ali pa nad tem, da v njem prav nikoli ne najdete tistega, kar tisti trenutek potrebujte, veste, kako naporno je lahko življenje v razmetanem prostoru. Noben dom ni popoln – neurejenost je znak bivanega prostora – toda vlaganje časa in energije v organizacijo svojega prostora je vredno truda. Organiziranje ne vodi le do čistejšega in učinkovitejšega doma; tudi bolj prijetno in sproščujoče je živeti v prostoru, ustvarjenim z namenom.

Kljub temu je organiziranje – tudi če je rezultat pozitiven – lahko naporen proces in včasih je lahko težko vedeti, kje začeti. Potrebujete nasvet, kako urediti svoj dom? To je 7 zlatih pravil organizacije doma po mnenju strokovnjakov ...

Bodite realni

Pri načrtovanju organizacije vašega doma bodite realni in ne ciljajte previsoko, saj boste drugače izgubili motivacijo.

Postopna organizacija

Nikar ne poskušajte doma preurediti v enem dnevu. Včasih bo tudi čez celoten vikend premalo časa. Organizacije se lotite postopoma in jo razdelite na manjše naloge.

Preden zapravljate, pospravite

Preden začnete zapravljati za stvari za organizacijo - in s tem v dom vnašati še več stvari - se poslovite od stvari, ki vam ne služijo več. Le tako boste ohranili čist in pospravljen prostor.

Zaupajte svojemu slogu organiziranja

Samo zato, ker so odprte kuhinjske police in minimalistični pulti trendi, še ne pomeni, da bodo primerni za vas. Vsak ima svoj organizacijski slog in pomembno je razmisliti, kater je vaš, pe preden skočite v organizacijski projekt.

Stvari naj imajo določeno mesto

Čeprav se sliši strašno dolgočasno, se ključ do organiziranega prostora skriva v ustvarjanju con za vaše predmete. To velja tako za kavbojke v vaši omari kot za gumijaste trakove v predalu za vrečke za smeti. Podobne predmete združite skupaj, nato pa vsaki kategoriji dajte dom s posodami ali nalepkami za organizacijo.

Uravnotežite lepo s praktičnim

Shranjevanje puloverjev v pletenih košarah bi lahko izgledalo lepo na polici v vaši omari, vendar je nepraktično, da bi segli po celotni košari vsakič, ko potrebujete pulover. V tem primeru je bolje, da svoje puloverje organizirate s pregradami za police ali jih shranite v spuščene škatle za puloverje.

Pustite krivdo pred vrati

Znebite se stvari, ki jih ne uporabljate ne glede na to, ali gre za drag predmet, ki ste ga kupili in ga na koncu niste uporabili, ali za darilo vašega najboljšega prijatelja, ki nabira prah v vaši omari. Naj vas krivda ne ovira pri organizaciji vašega doma.

V. J.

Foto: Roam In Color / Unsplash

roam-in-color-zzmb7jacybc-unsplash.jpg