Vibracije, funkcionalnost in estetika v domu in poslovnih prostorih


Vse je prežeto z energijo in vse oddaja svojo vibracijo. Ljudje in rastline smo energijska bitja, a tudi vsaka stvar, za katero smo še pred desetletji menili, da je statična, ima svojo energijo. V našem domu ali poslovnem prostoru so tako ves čas prisotne energije in pomembno je, da nas te energije podpirajo na različnih področjih življenja. Poleg energije in vibracije je za kvaliteto bivanja seveda pomembna tudi funkcionalnost in estetika v prostoru.

1. Narava energije in vibracije v prostoru

Obstajajo stara znanja, med njimi tudi Vastu , ki je med nami že 5.000 let in govori o urejanju doma v skladu z naravnimi silami in zakonitostmi. Vastu je namreč znanost in umetnost, ki pri nakupu zemljišča ali v že obstoječem prostoru upošteva harmonično delovanje med naravo, prostorom in človekom. Osnovna pravila, ki jim sledi Vastu, je 5 elementov, magnetno polje zemlje in človeka, geografske in kulturne značilnosti, kvaliteta energije sonca, gibanje planetov in božanstva prostora. V prostor se postavi tudi človek, ki s svojo energijo prispeva v prostor.

S spremembami v prostoru vplivamo na ravnovesje energij v prostoru in posledično v nas samih. Vastu nam tako pomaga na različnih področjih življenja: izboljšanje počutja in odnosov ter povečanje obilja. Če se želite naučiti osnov Vastu-ja in izrisati svoje energijske tokove in točke na lastnem tlorisu, se prijavite na 3 dnevni tečaj, o katerem si lahko več preberete tukaj.

2. Funkcionalnost

S funkcionalno ureditvijo si omogočimo pretočnost in lahkotno gibanje skozi prostor. Posamezni elementi prostora nam služijo kot priročno odlagališče. Vsaka stvar naj ima svoj namen in svoje mesto. Tisto, kar potrebujemo bolj pogosto naj bo na dosegu rok. Tisto, kar ne potrebujemo pogosto naj bo pospravljeno in ne razstavljeno, da se ob tem spotikamo ali nas bode v oči.

3. Estetika

Pojem estetika izhaja iz grške besede aistetikós, kar pomeni čuten ali zaznaven. Je filozofija, ki se ukvarja s preučevanjem lepega nasploh. Da bi prostor opremili čim bolj estetsko, je dobro že na začetku določiti namen in stil prostora. Pozneje se izbirajo materiali, barve in na koncu detajli, ki zaokrožijo prostor kot celoto. Več o upoštevanju vibracije, funkcionalnosti in estetike v prostoru si preberite tukaj.

mag. Marijana Đukanović

Mentorica za osebno rast in kakovost bivanja

Foto: Glenna Stone Interior Design

1.jpg