Začinjen recept: Piščanec s čilijem in baziliko po tajsko


Čili je pekoča začimba, ki vsebuje velike količine vitamina C, B, A, E in K, ter minerale kot so železo in kalcij. Dokazano je, da mu pekoč okus (alkaloid kapsaicin) daje zdravilne lastnosti, med drugim pa tudi pospešujejo presnovo maščob in ogljikovih hidratov, ter s tem pomagajo pri hujšanju in uravnavanju telesne teže. Odlično se obnese tudi pri kardiovaskularnih obolenjih, saj širi kapilare po telotnem telesu. Čili se odlično poda tako mesnim, kot zelenjavnim jedem, mi pa smo ga tokrat dodali piščancu.

Za enostavno tradicionalno tajsko jed, ki kar poka od aromatičnih okusov potrebujemo:

2 žlici olivnega olja

450g piščančjih stegen, narezanih na koščke

2 stroka česna, nasekljana

1 bela čebula, narezana na tanke rezine

3 sveži čiliji, narezani na tanke trakove

2 žlici ribje omake

2 žlici sojine omake

2 žlici sladkorja

pest svežih bazilikinih lističev

Priprava:

Vok oziroma veliko ponev postavimo na močan ogenj in dodamo žlico olja. Ko se segreje, dodamo piščanca in ga na močnem ognju pražimo približno 10 minut. Lepo zapečenega odstranimo in v vok dodamo preostalo olje. Vanj vržemo česen in čebulo, premešamo in pečemo približno 3 minute. V vok nato stresemo pečene koščke piščančjih stegen, dodamo čilije, ribjo omako, sojino omako in sladkor. Med pečenjem na visokem ognju mešanico vztrajno mešamo približno 8 minut, nato jed potresemo z bazilikinimi lističi in postrežemo.

V. J.

Foto: RecipeTin Eats

1.jpg