5 filmov, ki si jih bomo zagotovo ogledali na letošnjem Liffu

22. 10. 2016 // Lifestyle / Kultura

27. ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe - prinaša bogato izbiro filmskih poslastic, s katerimi si bomo popestrili drugače sive in dolgočasne novembrske dni. Med njimi smo izbrali pet celovečercev, ki si jih bomo zagotovo ogledali (če bo čas dopuščal, si bomo seveda ogledali še kakšnega - najraje pa kar vse!) …

Osebna stilistka

Maureen (Kristen Stewart) je mlada Američanka, ki v Parizu dela kot osebna nakupovalka in stilistka za zvezdnike. Dekletu se nenadoma začnejo dogajati nenavadne stvari; po mobilnem telefonu dobiva sporočila iz neznanega vira, za katera se izkaže, da prihajajo iz sveta duhov in so povezana z nedavno smrtjo njenega brata. Zmedena Maureen mora razčistiti, ali ima res sposobnosti sporazumevanja z duhovi ali pa se je zaradi družinske tragedije začel majati njen stik z resničnostjo. Film je prejel nagrado za najboljšo režijo na festivalu v Cannesu.

Ameriška ljubica

Gre za prvi ameriški film britanske režiserke Andree Arnold, ki govori o ameriški najstnici Star, ki se odloči zbežati od doma. Pridruži se skupini mladih vrstnikov, ki od vrat do vrat prodajajo naročnine na revije. Star si poskuša najti prostor v novi družbi in odkriva drugačen življenjski slog, poln divjih zabav in izmikanja družbenim pravilom. V skupini pa vendarle največ časa preživi s privlačnim Jakom (Shia Labeouf), s katerim spozna neustavljivo moč najstniške ljubezni.

Breme bolečine

Gabrielle (Marion Cotillard) prihaja iz vasice na jugu Francije in živi v času, ko je njeno hrepenenje po resnični ljubezni interpretirano kot škandalozno, celo noro. Njeni starši jo proti njeni volji poročijo s Joséjem, pristnim španskim kmetovalcem, za katerega mislijo, da bo iz nje napravil ugledno žensko. Pozneje na zdravljenju v Alpah spozna privlačnega veterana indokitajske vojne Andréa in strast, ki tli globoko v njej, ponovno privre na plan.

Nočno življenje

Damjan Kozole nadaljuje svoj niz mednarodno uspešnih filmov z večkrat nagrajenim trilerjem o temačni strani slovenske družbe. Ponoči ob ljubljanski vpadnici najdejo znanega odvetnika - napol zavesten leži na pločniku, po telesu ima številne pasje ugrize. Zdravniki se v Kliničnem centru borijo za njegovo življenje, njegova žena pa se sooči s šokom in s svojimi najglobjimi strahovi. V eni noči prekrši vse moralne vrednote, ki jih zagovarja v življenju.

Paterson

Paterson (Adam Driver) je voznik avtobusa v istoimenskem mestecu New Jerseyja, ki vsak dan sledi isti rutini. Med vožnjo opazuje mesto, ki polzi mimo njega, srka drobce pogovorov med potniki in v beležko zapisuje svojo poezijo. Ko opravi z delom, gre domov k ambiciozni ženi Lauri. On podpira njene ambicije, ona njegov dar za poezijo. Film potihoma opazuje majhne zmage in poraze vsakdanjega življenja, s tem pa tudi poezijo, ki se skriva v najmanjših detajlih vsakdanjika.

V. J.

Foto: Liffe

kirsten.jpegameris_ka_ljubica.jpgAmeriška ljubica