Liffe: Kaj obeta 28. ljubljanski mednarodni filmski festival?

19. 10. 2017 // Lifestyle / Kultura

28. ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe - prinaša bogato izbiro filmskih poslastic, s katerimi si bomo popestrili drugače sive in dolgočasne novembrske dni.

Liffe bo letos potekal od srede, 8., do nedelje, 19. novembra 2017, v festivalskem pogramu pa je tokrat kar 97 celovečernih in 17 kratkih filmov. Predprodaja vstopnic že poteka, čas za nakup cenejših vstopnic pa imamo vse do 7. novembra.

Med pestrim izborom smo izbrali pet celovečercev, ki si jih bomo zagotovo ogledali - če bo čas dopuščal, si bomo seveda ogledali še kakšnega, najraje pa kar vse! Pa poglejmo ...

Oblika vode

Z beneškim zlatim levom nagrajeni film Guillerma del Tora so kritiki označili za režiserjevo najboljše delo od Favnovega labirinta iz leta 2006 naprej. Baltimore, leto 1962.

Elisa je nemo, vase zaprto dekle, ki dela kot čistilka v skritem, močno varovanem vladnem laboratoriju. Njeno življenje se za vedno spremeni, ko v poslopju odkrije strogo zaupno skrivnost: luskasto bitje iz južne Amerike, ki ga je oblast zaprla v akvarij daleč od oči javnosti. Elisa s svojim novim prijateljem postopoma razvije tesno vez, kar pa jo izpostavi veliki nevarnosti. Njena usoda je zdaj v rokah zlonamernega vladnega agenta in sumljivega morskega biologa.

Pokvarjeno predmestje

George Clooney se vrača za režisersko krmilo s satiro ameriškega predmestja, posneto po scenariju bratov Coen. Film kljub umestitvi v petdeseta leta 20. stoletja ponuja neverjetno aktualen prikaz Trumpove rasistične Amerike.

Suburbicon je mirna, idilična predmestna skupnost s skrbno urejenimi vrstnimi hišami. Tam živi družina Lodge, v kateri oče Garder z invalidno ženo Rose vzgaja sina Nickyja. Nekega večera v njihovo hišo vdreta nasilneža in družino uspavata s kloroformom. Ko se Nicky zbudi, mu povedo, da je njegova mati umrla. Takoj po smrti se v njihovo hišo priseli Rosina navidez skoraj identična sestra Margaret, kar vzbudi sum pri družinskem zavarovalniškem agentu. V sosednjo hišo se medtem vseli družina Meyers, ki s tem postanejo prvi temnopolti prebivalci v Suburbiconu. To sproži proteste belske večine, ki pa svoje spletke zgolj skriva za zidovi na videz urejenih domov.

Dobri časi

Adrenalinska kriminalka bratov Safdie se ob prepričljivem daru newyorškemu filmu sedemdesetih let po besedah kritikov ponaša tudi z najboljšo vlogo na uspešni poti Roberta Pattinsona.

Connie Nikas je nepomemben nepridiprav, ki se na umazanih newyorških ulicah preživlja z majhnimi kriminalnimi podvigi. Njegovo edino bogastvo je umsko zaostali brat Nick, s katerim je odraščal v težavnem okrožju družine grških priseljencev. Brata se v enem od svojih podvigov lotita ropa banke, a se njun poskus izjalovi. Medtem ko Connieju uspe pobegniti, Nicka pahnejo v ječo, kjer je nežni velikan v prenatrpani celici podvržen nenehnemu nasilju. Connie se brez pomisleka spusti v obupan poskus, da bi rešil svojega brata, pri čemer bo uporabil vsa razpoložljiva sredstva in rešitve, ki mu bodo na voljo na njegovi brezumni poti po kriminalnem podzemlju.

Žarek v srcu

Juliette Binoche v vlogi pariške slikarke, ki v ljubezenskih avanturah išče pot do resnične ljubezni. Posneto po navdihu Barthesovih Fragmentov ljubezenskega diskurza.

Isabelle je pariška umetnica, ki se po ločitvi spušča v vrsto bežnih spolnih razmerij. Tu je Vincent, arogantni bankir, ki jo pripelje do orgazma samo, kadar razmišlja, kako odbijajoč se ji zdi. Nato mladi melanholični igralec, čigar kronična neodločnost ni ovira, da ga ne bi zvabila v posteljo. Potem so tu še nadaljnje priložnosti: njen čudaški občudovalec na lokalni ribji tržnici ali pa delavec, ki vzbudi odkrit odpor pri njenih svetovljanskih kolegih. Morda pa so vse poti usmerjene k vedeževalcu v podobi Gérarda Depardieuja, ki svojo prerokbo ukroji tako, da bi jo pripeljal k sebi ...

Pokliči me po svojem imenu

Luca Guadagnino nas po Nemirni obali še enkrat vrže v srce poletne vročine, tokrat z ljubezensko zgodbo med fantoma na idiličnem italijanskem podeželju.

Poletje leta 1983. Sedemnajstletni Elio s starši preživlja počitnice v družinski hiši na severu Italije. Skozi vroče dni se prebija s poslušanjem glasbe, branjem knjig in plavanjem. Nekega dne njegov oče v vilo pripelje novega asistenta, postavnega Američana Oliverja. Elio je sprva hladen do gosta, a začne hitro preživljati vse več časa z njim. Elio in Oliver postopoma razvijeta vse bolj intimen odnos, čeprav slednji vseskozi pravi, da "se o teh stvareh ne govori". Kmalu postane jasno, da bolj kot gre poletje h koncu, močnejša je privlačnost med mladeničema ...

Celoten seznam filmov 28. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, si oglejte tukaj.

V. J.

Foto: Liffe

1.jpg